Arnhem en omstreken

In deze voertuigen rijd jij in de toekomst (en dit zijn de voor- en nadelen)

Een van de twee LEV's bij de HAN.
Een van de twee LEV's bij de HAN. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Hoe krijgen we de vervuilende benzineauto de stad uit? Daar denken gemeenten al een tijdje over na. Bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) lijken ze dé oplossing te hebben.
Pieter Dekker van het Light Electric Vehicle (LEV) Kenniscentrum van de HAN zet zich al jaren in voor kleine elektrische voertuigen. Dinsdag werd hij daarvoor onderscheiden met een prijs. Een dag later toont hij op de hogeschool in Arnhem de wagens van de toekomst en vertelt hij over de voor- en nadelen.

De voordelen:

1. Weinig ruimte. "De auto neemt weinig ruimte in beslag. Je kunt er makkelijk mee bewegen en hem overal parkeren", zegt Dekker.
2. 75 kilometer actieradius. "De auto kan 75 kilometer rijden. Nee, hij is niet voor grote afstanden en je mag er de grote weg niet mee op. Maar het merendeel van het vervoer in de stad is maar vijf of tien kilometer. Dan zijn deze voertuigen meer dan voldoende", stelt Dekker.
3. Geen uitstoot. "Het zijn elektrische auto's, dus je hebt 0 uitstoot en ze zijn dus niet vervuilend in de stad."

De nadelen:

1. Klein. "De auto's zijn klein, maar dat is ook een voordeel", zegt Dekker meteen. De auto's van 2500 kilo heb je niet nodig. Dit is toereikend voor vervoer in de stad om boodschappen te doen. Bij bouwmarkt grote planken halen is een stuk lastiger, maar een pot verf of schroefjes gaat nog wel."
2. 45 km/uur. "De auto rijdt 45 km/uur. Op dit moment mag je in de stad harder dan 45 kilometer per uur. "Maar 30 kilometer per uur in de stad komt eraan. Kijk maar naar Amsterdam, waar ze vanaf 2023 de snelheid daar willen verlagen tot 30. En deze auto's zouden gemeenten kunnen verleiden tot nadenken omdat dit een goed alternatief is voor de auto."
3. Beschikbaarheid. "Er moet meer aanbod van de auto's komen en mensen moeten aan de auto's gaan wennen."

'Paardenkoets verdween ook'

Vooral dat laatste kan nog wel een ding zijn. Mensen zijn nou eenmaal verknocht aan hun auto op dit moment. Maar mensen zijn over te halen om zich anders te gaan vervoeren, zegt Dekker. "Mensen moeten er aan wennen, maar de paardenkoets is ook verdwenen voor een ander vervoermiddel. Dus ik denk zeker dat het kan."
Kijk hoe de elektrische voertuigen van de HAN rijden:
Zijn dit de auto's van de toekomst?
Om die ontwikkeling te stimuleren, is Dekker dus nu al twee jaar met de HAN aan het werk in het kenniscentrum. "Daar willen we kennis delen over de kleine elektrische voertuigen om de ontwikkeling te helpen. Hopelijk hoeft het geen twintig jaar meer te duren voordat we hierin rijden. We zijn al veel eerder toe aan de verduurzaming van de mobiliteit. Dus ik denk dat deze voertuigen over een aantal jaar al goed te zien zijn in de stad.
En de prijs van circa 8.000-8.500 euro, is dat een voor- of een nadeel? "Dat ligt eraan waar je het mee vergelijkt. Als je het vergelijkt met een gewone auto, dan ben je veel goedkoper uit. Het is nog flink geld, maar voor persoonlijk vervoer denk ik dat het de goede kant op gaat."
Eén van de twee LEV's bij de HAN.
Eén van de twee LEV's bij de HAN. © Omroep Gelderland