MainosAuris Energiaratkaisut

Lämmitys sähköistyy – kaukolämmölle uusi rooli

MAINOS Lämmitys sähköistyy kovaa vauhtia lämpöpumppujen suosion kasvaessa. Kaukolämpö voi pudota kyydistä tai kasvaa eri lämmitysmuotojen yhdistäjäksi.

Kaukolämpöverkko voisi kerätä yhteen lämpöenergian, jota tuotettaisiin edelleen keskitetysti mutta myös hajautetusti ja monin erin tavoin, sanoo Auris Energiaratkaisujen toimitusjohtaja Perttu Lahtinen.


Kun kauppakeskuksen, asuinkerrostalon tai kylpylän pihaan porataan lämpökaivo, lämpöä riittää pian omiin tarpeisiin ja syvemmästä kaivosta jopa koko korttelille. Kaukolämpöä käytetään lämpöpumppujen rinnalla vain paukkupakkasilla tai huollon aikana. Vai käytetäänkö?

Lämpöpumput on tyypillisesti asennettu kaukolämpökiinteistöön kaukolämpöyhtiön ehdoilla. Kaukolämpöyhtiöissä on haluttu varmistaa paluuveden sopiva jäähtymä edellyttämällä kytkentää, joka heikentää lämpöpumpuista saatavaa hyötyä.

”Kaukolämmön kohtaloa pohditaan parhaillaan monissakin kiinteistöissä. Kaukolämpö sopii hienosti vara- ja huippulämmöksi sähköisten lämmitysmuotojen rinnalle, mutta korkeat perusmaksut ohjaavat asiakkaita luopumaan siitä. Samasta syystä kaukolämpö saattaa jäädä asentamatta uudisrakennukseen, vaikka verkosto ulottuisi tontin rajalle asti”, sanoo Auris Energiaratkaisujen eli AER:n toimitusjohtaja Perttu Lahtinen.

Kyseessä ei ole lämmitysmuotojen kilpailu

Lahtinen ei pidä paluuta kaukolämpöön todennäköisenä sen jälkeen, kun sopimus on irtisanottu ja putki tulpattu. Lähivuosien päätökset määrittelevät siis kaukolämmön tulevaisuutta.

”Myönteistä kehitystä tukisi kaukolämpötariffi, jossa kiinteä perusmaksu olisi nykyistä alhaisempi ja muuttuva energiamaksu taas samassa suhteessa korkeampi.”

Lahtista ei kiinnosta niinkään se, mikä lämmitysmuoto voittaa kisan, vaan se, että kukin kiinteistö saa käyttöönsä sille sopivimmat, energiatehokkaat lämmitysmuodot. Tämän varmistaminen on AER:n perustyötä.

”Suunnittelemme asiakkaan lämmitysjärjestelmän, investoimme laitteisiin ja otamme vastuun niiden toiminnasta, ympärivuorokautisesta valvonnasta, huollosta ja kunnossapidosta”, Lahtinen kertoo.

Ensimmäinen askel on aina hukkalämmön kierrätys

Hänen mukaansa moni valitsee lämmityksen ytimeen ilma-, vesi- tai maalämpöpumput ja täydentää näitä esimerkiksi kaukolämmöllä, biokaasun poltolla omassa kattilassa tai suoralla sähkölämmityksellä. Ensimmäinen askel on aina hukkalämmön kierrätys.

Lämpöpumput on tyypillisesti asennettu kaukolämpökiinteistöön kaukolämpöyhtiön ehdoilla. Kaukolämpöyhtiöissä on haluttu varmistaa paluuveden sopiva jäähtymä edellyttämällä kytkentää, joka heikentää lämpöpumpuista saatavaa hyötyä.

”Esimerkiksi keskisyvät, 1–2 kilometrin syvyyteen porattavat, geotermiset lämpökaivot tarvitsevat vähemmän tilaa kuin tavallinen maalämpö, ja siksi ne sopivat erityisen hyvin tiiviisiin kaupunkeihin kaukolämmön yhteyteen.”

”Olemme kehittäneet Lämpösäätö-yrityskumppanimme kanssa ratkaisun, jolla voimme mitoittaa lämpöpumput optimaalisesti ja samalla säilyttää paluuveden jäähtymän haluttuna.”

Parhaimmillaan kaukolämpöverkosto voisi Lahtisen mukaan jakaa kiinteistöjen tuottamaa ylijäämälämpöä samaan tapaan kuin sähköverkot jakavat kuluttajan tuottamaa aurinkosähköä. Itse asiassa näin tapahtuu jo suurten lämmittäjien kohdalla. Esimerkiksi jätevesipuhdistamoiden ja datakeskusten hukkalämpöä on tapana kierrättää kaukolämpöverkoston kautta.

Mahdollisuus ylijäämälämmön myymiseen

Lahtinen arvelee, että mahdollisuus myydä ylijäämälämpöä helposti ja kannattavasti voisi kannustaa tavallisia asiakkaita yhdistämään voimansa lämmön tuottajina.

”Esimerkiksi keskisyvät, 1–2 kilometrin syvyyteen porattavat, geotermiset lämpökaivot tarvitsevat vähemmän tilaa kuin tavallinen maalämpö, ja siksi ne sopivat erityisen hyvin tiiviisiin kaupunkeihin kaukolämmön yhteyteen.”

Tämä tiedetään myös kaukolämpöyhtiöissä, joista osa on siirtämässä painopistettään polttoaineiden poltosta kohti lämpöpumppuja ja muita sähköisiä ratkaisuja.

”Kaukolämpöverkko voisi kerätä yhteen lämpöenergian, jota tuotettaisiin edelleen keskitetysti mutta myös hajautetusti ja monin eri tavoin. Jotta kaukolämpöverkko voisi pitkällä aikavälillä toimia alustana optimaalisesti, tulisi eri lämmöntuottajien olla tasavertaisia. Toivottavasti näemme tämän suuntaista kehitystä tulevaisuudessa.”

Energiaratkaisuja yli 20 vuotta

Suomen Kaasuenergia -konserniin kuuluva Auris Energiaratkaisut Oy on tuottanut teollisuuden energiapalveluja yli 20 vuoden ajan. Alussa pääpaino oli höyryn tuotannossa elintarviketeollisuudelle, ja siitä toiminta on laajentunut kaikkien kiinteistöjen lämpö-, höyry- ja jäähdytyspalveluihin. AER omistaa lisäksi osan geotermiseen energiaan erikoistuneesta yhtiöstä QHeatista.

Lue lisää: www.aurisenergiaratkaisut.fi

Lue myös:

Lue myös: