Siirry sisältöön

Miten murrosikä vaikuttaa tunteisiin?

02.10.2018 klo 15:57 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiän hormonien vuoksi nuoren elämässä tunne-elämä voi olla koetuksella. Kehossa heräävien tunteiden ja reaktioiden kautta, nuori ottaa oman kehonsa ja seksuaalisuutensa haltuun. Tämä on tärkeä osa kasvua ja kehitystä! Murrosiän hormonien vaikutuksesta keho ja mieli voi reagoida uudella tavalla ympäristöön ja tuttuihin ihmisiin.

Murrosiän kehitys kestää keskimäärin kolmesta kuuteen vuotta. Murrosikä on vaiheittaista kasvua ja kehitystä. Onkin sanottu, että harva aikuinen selviäisi enää murrosiän kaltaisesta ajanjaksosta samalla tavoin kuin nuoret selviävät. Murrosiässä tunteiden hallinta voi olla yhtäkkiä todella vaikeaa ja tunteet voivat heitellä hetkessä iloisuudesta suruun, aggressiosta selittämättömään epätoivoon.

Tunteiden ristiriitaisuus

On tavallista, että murrosiässä nuoren moninaiset tunteet nousevat äkkiä esille.  Vanhat tutut harrastukset tai musiikkimaku, jopa ihmiset, saattavat yhtäkkiä tuntua tylsiltä, ärsyttäviltä tai noloilta. 

Tunteet voivat mennä laidasta toiseen. Raivon, pettymyksen, vihan, surullisuuden, alakulon ja yksinäisyyden tunteiden vahvuus voi jopa säikyttää, niin itse, ystäviä kuin muita läheisiä. Siksi onkin tärkeää oppia tunnistamaan sitä, että mistä jokin tunne kumpuaa ja sanoittaa se. Vaikka murrosiässä tunteet voivat räiskähdellä, se ei siltikään ole tekosyy sanoa ja käyttäytyä ihan miten sattuu! Saat viestisi paremmin perille, kun opit tunnistamaan tunteitasi ja ilmaisemaan niitä sanoilla.

Nuoruudessa etsitään itseä ja omaa paikkaa

Oma olo voi tuntua myös juurettomalta ja jopa vähän irralliselta, jos ystävyyssuhteissa tapahtuu muutoksia. Silloin voi joutua löytämään uuden, oman paikkansa kaveriporukassa, luokassa jopa koulussa. 

Murrosiässä irtaannutaan hiljalleen vanhemmista mutta miten se tapahtuu, riippuu nuoresta ja perheestä. Joskus nuori voi kokea hätää ja huolta siitä, että irtaantuminen tarkoittaa yksin pärjäämistä mutta kyse ei ole onneksi siitä. Koko perhe on uudessa tilanteessa, kun on arvioitava että miten antaa nuorelle riittävän paljon vapautta sekä vastuuta. Perheissä tehtävien yhteisten pelisääntöjen tarkoituksena on tuottaa nuorelle kasvuturvaa. Siksi monissa perheissä joudutaan miettimään tekemisten, tulemisten sekä menemisten rajoja sekä niihin liittyviä rajoituksia. Nuoren näkökulmasta se voi aiheuttaa monenlaisia tunteita.

Nuoruus on aikaa, jossa hiljalleen itsenäistytään. Joskus se tapahtuu sulassa sovussa mutta toisinaan omasta kasvuympäristöstä irtaannutaan raivokkaastikin. Tämä on tärkeä elämänvaihe.  Murrosikäisen nuoren suhde lähiaikuisiin voi vaihdella ja nuori voi haluta olla lyhyen ajan sisällä  luotettavaksi koettuja aikuisia lähellä mutta samaan aikaan nuorella on tarve pitää heihin välimatkaa. Tämä voi olla vaikeaa aikaa myös aikuisille. 

Nuori kuitenkin tarvitsee ja kaipaa aikuisten apua sekä tukea pitkälle aikuisuuteen. Hyvät ja kunnioittavat välit on kuitenkin mahdollista pitää vaikka toisinaan tämä itsenäistymisvaihe voi herättää koko perheessä monenlaisia tunteita. Jokainen nuori on oma, upea yksilönsä eikä murrosikään automaattisesti kuulu riitoja tai vanhempiin ja opettajiin kohdistuvaa kapinointia. Nuoren yksilölliset luonteenpiirteet, temperamentti ja sosiaaliset suhteet vaikuttavat siihen, kuinka nuori selviytyy murrosiän tuomista muutoksista.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 20.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...