Ansvar och finansiering i svensk kollektivtrafik – idag och i framtiden

Jens Portinson Hylander, John Hultén och Helena Svensson, K2 Working paper 2022:9.

Höga ambitioner att bidra till samhällsutmaningar som till exempel klimatutmaningen, i kombination med kriser, resursbrist och kostnadsökningar, sätter press på kollektivtrafiken. Förändringstrycket kan medföra att kollektivtrafikens finansiering och organisation kan behöva förändras. Denna rapport syftar till att presentera ett analytiskt underlag som främjar en saklig diskussion om kollektivtrafikens möjligheter att bidra till övergripande samhällsmål utifrån ett fokus på hur kollektivtrafiken finansieras och organiseras – idag och i framtiden.

Fyra forskningsfrågor har väglett studien:

  1. Hur ser dagens finansieringsmodell och ansvarsfördelning ut avseendekollektivtrafikens drift och investeringar i infrastruktur?
  2. Vilka är (de upplevda) för- respektive nackdelar med dagens finansieringsmodell ochansvarsfördelning?
  3. Vilka nya eller befintliga finansierings- och ansvarsmodeller har (eller upplevs ha)potential att bidra till framtida drift av trafik, utveckling av nya lösningar, samtinvesteringar i infrastruktur för kollektivtrafik?
  4. Vad kan olika finansierings- och ansvarsmodeller få för konsekvenser för förskjutningari ansvarsfördelning samt i styrningen mot uppsatta samhällsmål, utifrån såväl individ- som samhällsperspektiv?

För att kunna ”höja blicken” fokuserar rapporten på de institutioner, dvs de formella och informella regler som möjliggör eller hindrar olika sätt att finansiera kollektivtrafik och som påverkar vem som ansvarar för vad, utifrån tre institutionella nivåer: i) de övergripande ramverken, ii) de formella och informella regelverken för kollektivtrafiken, iii)och de modeller som existerar i praktiken. Studiens resultat är baserade på kvalitativaanalyser av data inhämtad från dokumentstudier, intervjuer och workshops.

Rapportkategori: 
K2-rapporter