Beste decaan, mentor of studiebegeleider,

In deze decanennieuwsbrief vindt u ons aanbod van voorlichtingsactiviteiten, nieuwe ontwikkelingen en andere onderwerpen die interessant zijn voor studiekiezers. Berichten die interessant zijn om direct met uw leerlingen en hun ouders te delen, hebben we als ‘bericht voor leerlingen’ voor u klaargezet. Deze kunt u 1-op-1 doorsturen. Veel leesplezier!

 
   
 

16 juni 2022: Decanenmeeting

Zet hem alvast in uw agenda! De decanenmeeting op donderdag 16 juni van 9.00 uur tot 11.30 uur in Sittard. Een ochtend waar we elkaar eindelijk weer kunnen ontmoeten en interessante onderwijsontwikkelingen met elkaar kunnen uitwisselen. Samen met Maastricht University zorgen we voor een ochtendvullend programma met onderwerpen als het versterken van jullie activiteiten rondom loopbaanoriëntatie en - begeleiding, het begeleiden van nieuwe studenten na corona en het welzijn van onze studenten/leerlingen. Kortom, een interessante ochtend waar u als decaan, studieloopbaanadviseur, mentor en/of docent zeker bij aanwezig wil zijn!

We zijn momenteel bezig met de voorbereidingen van de decanenmeeting. Als het complete programma rond is, brengen we u op de hoogte. Vooraf aanmelden kan door een e-mail te sturen naar voorlichting@zuyd.nl.

 
   
 
Studiekeuze: hulp en info
 

Facility Management: gewijzigde toelatingseisen

Vanaf schooljaar 2022-2023 zijn de toelatingseisen voor de opleiding Facility Management gewijzigd. Voorheen was het verplicht om óf Economie in het vakkenpakket te hebben óf een instaptoets te maken. Inmiddels is duidelijk dat havo- en vwo-leerlingen voldoende basiskennis economie hebben om de opleiding Facility Management te starten.

Lees meer
 
 

Proefstuderen

Voor uw leerlingen die momenteel voor hun studiekeuze staan zijn er de komende maanden nog diverse meeloopdagen of proefstudeerdagen bij onze opleidingen gepland. Tijdens deze proefdagen maken ze een gewone lesdag op Zuyd Hogeschool mee en leren ze de opleiding van hun keuze nog beter kennen.

Op zuyd.nl is per opleiding te vinden wat de mogelijkheden zijn. 

Bericht voor leerlingen
 
 

Kennismaken met een opleiding in 30 min.

Voor leerlingen die nog niet zeker zijn van hun studiekeuze of zich alvast aan het oriënteren zijn, organiseren onze opleidingen in april kennismakingssessies. Deze korte sessies vinden zowel op locatie als online plaats. In 30 minuten ontdekken leerlingen of een opleiding bij hen past! Ze kunnen zich zo een goed beeld vormen van de opleiding(en) en hun uiteindelijke keuze beter bepalen.

Op zuyd.nl is per opleiding en interessegebied het actuele aanbod te vinden.

Bericht voor leerlingen
 
 

Online adviesgesprekken

Leerlingen die voor hun studiekeuze staan zijn er vaak nog niet helemaal uit welke opleiding het beste bij ze past. Ook komt het regelmatig voor dat ze nog twijfelen tussen opleidingen. Een online studiekeuzeadviesgesprek kan voor deze leerlingen zinvol zijn.

Wat kunnen leerlingen tijdens het gesprek verwachten? De studiekeuzeadviseur helpt leerlingen verder om een goede keuze te maken. Het gesprek duurt maximaal 40 minuten en leerlingen kunnen zelf een datum en tijdstip kiezen.

Kijk op de zuyd.nl voor meer informatie.

Bericht voor leerlingen
 
 

Masterclasses Online Marketing door Commerciële Economie

Uw leerlingen kunnen bij de opleiding Commerciële Economie inspirerende masterclasses volgen over ondernemerschap, creativiteit, social media marketing, e-commerce en marketing. Docenten én studenten van de opleiding Commerciële Economie geven tijdens deze sessies een kijkje in de keuken van de marketingcommunicatie.

Geïnteresseerde leerlingen kunnen zich t/m 17 april op zuyd.nl aanmelden voor de masterclasses op 20 april in Sittard.

Bericht voor leerlingen
 
 

Webinar Studiefinanciering 

Schoolverlaters die gaan studeren hebben straks recht op studiefinanciering. Daarvoor moeten ze vanzelfsprekend van alles regelen. Om hun hierbij behulpzaam te zijn, organiseert DUO op 19 april om 19.30 uur het webinar Studiefinanciering, waarin alle te regelen zaken aan bod komen. Leerlingen én ouders kunnen zich hiervoor gratis aanmelden via de website van DUO.

Bericht voor leerlingen
 
 
 
 
 
  Aanmelden Meten aan de mens  
  Mail de opleiding  
 

Meld uw school aan voor de pilot ‘Meten aan de mens’

In januari waren 20 vwo-leerlingen te gast bij Zuyd Hogeschool om metingen uit te voeren aan het menselijk lichaam. Vanwege de vele positieve reacties wil de opleiding Mens en Techniek | Biometrie deze mogelijkheid ook aanbieden aan andere vo-/mbo-leerlingen.

Onder begeleiding van onze docenten doen de leerlingen metingen aan het lichaam en metingen met een technische invalshoek (wet van Ohm, wet van Boyle). De lessen kunnen doorgaan bij Zuyd Hogeschool of op uw locatie (praktijkles natuurkunde, biologie of Bewegen, Sport en Maatschappij).

Mail naar secretariaat.mensentechniek@zuyd.nl of bel naar 045 400 64 18 voor de mogelijkheden. Lees meer over de opleiding Mens en Techniek | Biometrie op zuyd.nl

Bericht voor leerlingen
 
 
Zuyd: altijd in ontwikkeling
 

Topnotering voor Zuyd in Keuzegids hbo 2022

Zuyd Hogeschool is in de Keuzegids hbo 2022 op de derde plaats geëindigd in de ranking van grote hogescholen. Veertien opleidingen van Zuyd behoren qua kwaliteitsscores binnen hun categorie tot de top-3 van Nederland. Negen van deze opleidingen hebben het predicaat ‘Topopleiding’ toegekend gekregen. Het gaat om de opleidingen Built Environment, Mens & Techniek | Biometrie, Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Theater, Docent Muziek, Verloskunde, Ergotherapie, Logopedie en Vaktherapie.

Lees meer
 
 
 
 
 

Business Studies: doorstroomtraject mbo-hbo

Studenten van het Vista College met de uitstroomrichting Human Resource Management zijn gestart met het doorstroomtraject mbo-hbo bij de opleiding Business Studies. Tot eind juni maken 17 mbo-studenten elke week een middag lang kennis met de opleiding. Ze bereiden zich zo nu al voor op hun overstap naar het hbo. Ook maken ze kennis met de docenten en Zuyd-studenten van de opleiding, waarvan sommigen hetzelfde traject hebben gevolgd. Met het traject willen we de doorstroom en de aansluiting van mbo naar hbo bevorderen en verbeteren.

Naar de website over de opleiding
 
 
 
 
 

Community-uren bij start studie ICT-opleidingen

Leerlingen die de opleiding ICT of Ad-ICT (Associate degree) gaan volgen, krijgen in het eerste studiejaar elke week community-uren. In deze uren werken ze in een groepje aan een casusopdracht. Zo leren ze veel over de ICT-praktijk en krijgen ze tegelijkertijd ondersteuning in leervaardigheden, het werken in groepen en alle mogelijkheden van het beroep als ict’er.

Tijdens de community-uren is de studieloopbaanbegeleider aanwezig die gesprekken voert met studenten over ‘leren leren’, studievoortgang, het beroepsbeeld en de studie.

Naar de website van de opleiding
 
 

Nieuw magazine voor de Academie Verloskunde

De Academie Verloskunde Maastricht heeft onlangs haar eigen magazine gelanceerd! Het magazine ‘Onder Handen’ bevat informatie vanuit de academie en het vak en biedt een ‘podium’ voor iedereen die bijdraagt aan het opleiden van toekomstige verloskundigen.

U kunt het blad online inzien en gebruiken als middel om uw studiekiezers informatie te geven over de Academie en ze mee te nemen in de wereld van de vio (verloskundige in opleiding).

 
Lees meer
 
 
Opleidingen in de kijker
 

Applied Science: bijdragen aan een duurzame samenleving

De opleiding Applied Science is geschikt voor leerlingen die een bijdrage willen leveren aan het duurzamer maken van onze samenleving. De opleiding combineert theorie en praktijk op de Chemelot Campus in Geleen. In het eerste jaar oriënteert de student zich op alle drie de richtingen: Gezondheid, Grondstoffen en Materialen. Daarna komt de focus te liggen op een van die richtingen. Centraal staan innovatie, duurzaamheid en maatschappelijk belang.

Naar de website van de opleiding
 
 

Conservatorium Maastricht

Studiekiezers kunnen binnen het Conservatorium Maastricht kiezen uit de richting Klassiek, Jazz of Docent Muziek. In deze muzikale omgeving kunnen uw leerlingen op zoek gaan naar hun eigen artistieke identiteit binnen de muziekwereld. Ze krijgen hier de opleiding om uit te kunnen groeien tot de nieuwe generatie unieke kunstenaars en docenten.

Naar de website van de opleiding
 
 

Ergotherapie

Bij de opleiding Ergotherapie leren studenten hoe ze mensen kunnen ondersteunen die door lichamelijke of psychische klachten gewone, dagelijkse dingen niet meer kunnen. Thuis, op het werk, op school of in de vrije tijd. Samen met de cliënt zoeken ze naar een oplossing, bijvoorbeeld voor aankleden of werken met allerlei keukenapparaten. Studenten leren hoe je cliënten adviseert, traint en coacht. Ze moeten goed kunnen luisteren en creatieve oplossingen bedenken, zodat de cliënt weer zelfstandig zijn/haar dingen kan doen.

Naar de website van de opleiding
 
 

Logopedie

Studenten van de opleiding Logopedie leren mensen van alle leeftijden om te gaan met spraak-, stem- of slikproblemen. Hierbij valt onder meer te denken aan kinderen met een taalachterstand, jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen en/of schrijven en mensen die door ziekte of letsel moeite hebben met slikken en/of ademen. Ook veel ouderen hebben door ziekte of een handicap moeite met communiceren. Logopedisten helpen daarnaast ook sprekers en acteurs met het juiste gebruik van stem en spraak.

Naar de website van de opleiding
 
 

Vaktherapie: niet denken, maar doen en ervaren

Vaktherapie is een overkoepelende naam voor dramatherapie, dans- en bewegingstherapie, beeldende therapie en muziektherapie. Wat kenmerkend is aan Vaktherapie is dat het een ervaringsgerichte therapievorm is, waarbij het vooral gaat om het dóén en minder om het práten over problemen. Iedere kunstvorm heeft hierbij zijn eigen werkende elementen die bewust worden ingezet in de therapie. In plaats van de therapie te richten op wat de cliënt niet meer kan en hoe dit valt op te lossen, gaat een Vaktherapeut uit van de kwaliteiten van iemand en versterkt hij/zij deze, om zo aan de uitdagingen van een cliënt te werken.

Naar de website van de opleiding
 
 
 

U kunt voorlichtingsactiviteiten voor uw school aanvragen door ons een e-mail  te sturen. Wij nemen dan snel contact met u op. Voor aanmelden, kopij of reacties op deze nieuwsbrief, stuur een mail naar: voorlichting@zuyd.nl

 
 
  Powered by Mailmens