Lectoraat Sociale Integratie & Werkplaats Sociaal Domein Zuyd  
 
 
  Inhoud  
  juni 2022  
     
   
 
 
Middagsymposium
'Gemeenschap als wonderspons van het sociaal domein?'
Conferentie 'Celebrating IPP: Parents matter'
Pijlerlezing ‘Arbeid en maatschappelijke tweedeling'
Interview over thema 'Brede Welvaart'
Het nuttige, maar sticky concept van 'Brede Welvaart'
Online Wijkplatformen voor Thuiswonende Ouderen
"Accountability Practices from a micro-institutional and relational perspective'
Middagsymposium ervaringsdeskundigheid in onderwijs, onderzoek en praktijk
Column 'in 151 woorden': Sprekend Sittard-Geleen
Agenda
 
Middagsymposium
'Gemeenschap als wonderspons van het sociaal domein?'
 

Op 28 juni van 13.00 - 16.30 uur organiseert de Werkplaats Sociaal Domein een middagsymposium rondom gemeenschap. Het begrip gemeenschap wordt steeds vaker gebruikt in beleid, en dan vooral in relatie tot zorg, collectieve veerkracht, onderwijs, gezondheid en sociale exclusie. Gemeenschap lijkt dan de oplossing voor veel maatschappelijke vraagstukken waar we mee worden geconfronteerd. Maar is deze manier waarop over gemeenschap wordt gedacht realistisch. Wordt gemeenschapsvorming niet te veel geromantiseerd? En laten mensen zich eigenlijk nog wel verbinden?

Onderzoekers, docenten, beleidsmakers en professionals uit het domein zorg en welzijn zijn  van harte uitgenodigd op het middagsymposium, waar over deze - en andere - vragen over gemeenschap zal worden gesproken. Het doel van de bijeenkomst is om gezamenlijk meer grip te krijgen op het begrip gemeenschap en op de betekenis ervan voor zorg en welzijn, en sociaal werk in het bijzonder.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Conferentie 'Celebrating IPP: Parents matter'
 

Van 26 tot 28 april jl. vond de hybride conferentie 'celebrating IPP: parents matter' plaats in Malta. 

Lees hier meer over de conferentie
 
 
Pijlerlezing ‘Arbeid en maatschappelijke tweedeling'
 

Op 12 juli 2022 verzorgt lector Sabrina Keinemans voor Burgerkracht Limburg een Pijlerlezing, getiteld ‘Arbeid en maatschappelijke tweedeling. Drie redenen waarom betaald werk de samenleving ontwricht, en wat daaraan te doen is.’ Zowel studenten, docenten, als professionals uit het domein zorg en welzijn zijn hiervoor van harte uitgenodigd. 

Meer informatie? Klik hier!
 
 
 
Interview over thema 'Brede Welvaart'
 

Brede welvaart begint met respect, erkenning en menselijke waardigheid. In het boekje ‘Brede welvaart in Limburg, de kunst van richting te veranderen’ staat een interview met LSI onderzoeker Maja Ročak en opbouwwerker Barbara Baburek rondom het thema 'brede welvaart'.

Lees het interview hier
 
 
Het nuttige, maar sticky concept van 'Brede Welvaart'
 

In het kader van het postdoc onderzoek naar sociale samenhang en brede welvaart (gefinancierd door SIA en Transitie Thema’s Zuyd) door Maja Ročak, publiceerde zij samen met Sabrina Keinemans in maart jl. een artikel over het 'sticky' concept ‘brede welvaart’ in het tijdschrift Sociale Vraagstukken. 'Brede welvaart is een beter concept dan het gangbare ‘bruto binnenlands product’ om een beeld te schetsen van de collectieve welvaart en het individuele welbevinden in een samenleving', zo schrijven zij in hun artikel. Toch schuilen er ook risico's in het gebruik van het concept en is het, als we brede welvaart serieus willen nemen, van belang om na te denken over de opgave voor sociale professionals.

Lees het artikel hier
 
 
"Accountability Practices from a micro-institutional and relational perspective"
Verdediging proefschrift Michelle van der Tier
 

28 maart 2022 verdedigde Michelle van der Tier haar proefschrift over verantwoordingspraktijken in het sociaal werk. Ze deed onder begeleiding van Koen Hermans van de KU Leuven een cross-nationale casestudie onder Nederlandse, Belgische en Duitse sociaal werkers, en formuleerde een geheel eigen - relationele - kijk op legitimering. 'Een proefschrift waar niemand die zich bezighoudt met verantwoording in het sociaal domein nog omheen kan', aldus een commissielid. Het onderzoek van Michelle krijgt vervolg, onder andere in de programmalijn 'professioneel actorschap' van het lectoraat, waar Michelle programmaleider van is, en in een boek over legitimering dat zij aan het schrijven is voor professionals en opleidingen sociaal werk. Meer informatie over haar promotie-onderzoek en aanverwante thema's is hier te vinden.

 
Het proefschrift is hier te lezen
 
 
Middagsymposium ervaringsdeskundigheid in onderwijs, onderzoek en praktijk
 

In de Werkplaats Sociaal Domein Zuyd worden onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar verbonden in zogenaamde leerateliers. Diverse werkveldpartners en lectoraten leveren hier een bijdrage aan. De komende jaren willen we de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen in deze samenwerking versterken. Kortom: het middagsymposium beoogt een nadrukkelijke stimulans aan de positionering van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid  in onderzoek, opleiding en praktijk. Het programma bestaat uit een centrale lezing door prof. Borg en zes workshops, elk met een eigen invalshoek.

Voor programma en aanmelden klik hier
 
 
 
Column 'in 151 woorden' Sprekend Sittard-Geleen
 


Voor de 2e jaarstudenten sociaal werk breekt een nieuwe onderwijsperiode aan. De gemeente Sittard-Geleen is partner, wijkervaringen staan centraal.

Met 250 studenten aan de slag in verschillende stadsdelen, op zoek naar verhalen. Voor de academie organisatorisch een uitdaging, maar vooral voor de studenten spannend. Hoe doe je dat? Mensen vinden die met jou in gesprek willen gaan. Gespreksvaardigheden oefenen met ‘echte’ mensen.

 

Na wat opstartperikelen kruipen de studenten uit hun schulp. “Ik neem mijn hond mee, dan krijg ik makkelijk groet contacten in de buurt”. Rondlopen met een groot bord met de tekst STEL MIJ EEN VRAAG, levert mooie gesprekken op. Studenten spreken mensen aan. Bewoners vertellen gewoon hun verhalen. De studenten luisteren.

Uiteindelijk verloopt het allemaal soepeler dan gedacht. De studenten raken betrokken en worden enthousiast. Het lukt hen zich te verplaatsen in het bewonersperspectief. Een mooie leerervaring en belangrijke bagage voor later, als ze ‘echte’ professionals zijn.

Lenno Jansen en Chantal van Lieshout
Docent onderzoekers Academie voor Sociaal Werk/ Lectoraat Sociale Integratie

Foto: MCM Productions

 
   
 
Agenda
 
  • 23 juni 2022: Middagsymposium 'ervaringsdeskundigheid in onderwijs, onderzoek en praktijk'
  • 28 juni 2022: Middagsymposium 'Gemeenschap als wonderspons van het sociaal domein?'
  • 12 juli 2022: Pijlerlezing 'Arbeid en Maatschappelijke tweedeling'
 
   
 
 

Colofon
Deze nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die actief is in het sociale domein, die kennis en ervaring wil vergaren en delen. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder de Wmo-nieuwsbrief ontving. Je vindt alle nieuwsbrieven in ons archief.

Stuur deze mail gerust door naar geïnteresseerden uit je netwerk. Nog geen abonnee? Je kunt je hier aanmelden.

Contact
Werkplaats Sociaal Domein Zuyd | Lectoraat Sociale Integratie | Academie voor Sociaal Werk, Zuyd Hogeschool | Lieke Tillmann, Lieke.tillmann@zuyd.nl 

 
 
  Powered by Mailmens