Waardering voor gezin ouderwets? ‘Het concept gezin is misschien wel stabieler dan we hebben gedacht’

Achtergrond
De waarde van het gezin benadrukken, wordt gezien als ouderwets. Terwijl die betekenis niet te overschatten is bij hulpverlening, aldus Wim H. Dekker, die vandaag op dat thema promoveert.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
dinsdag 24 november 2020 om 03:00 aangepast 15:04
De huidige pandemie toont ook weer aan hoe belangrijk gezinnen zijn, zegt Wim H. Dekker. Dankzij ouders was thuisonderwijs mogelijk.
De huidige pandemie toont ook weer aan hoe belangrijk gezinnen zijn, zegt Wim H. Dekker. Dankzij ouders was thuisonderwijs mogelijk. beeld Niek Stam

Amsterdam

‘Een hulpverlener uit de kinderpsychiatrie vertelde dat ze soms een kind in behandeling heeft waarvan ze weet dat het probleem eigenlijk in de relatie tussen de ouders ligt. Omdat ze niet de vrijheid ervaart zich daarmee te bemoeien, helpt ze het kind de spanning tussen de ouders te hanteren.’ Wim H. Dekker vindt het een tekenend voorbeeld voor de schroom die sociaal werkers kunnen ervaren in het praten over de rol van het gezin.

Vandaag verdedigt Wim H. Dekker zijn proefschrift aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij is als associate lector Informele Netwerken en Laatmoderniteit verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede en schrijft columns voor het Nederlands Dagblad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.