Fredag kom det nye tall som viste at strømprisen er hovedårsaken til et kraftig hopp i inflasjonen.

Les også: Prisene har steget med 2,2 prosent

Prisøkningen på strøm og nettleie var på hele 16,3 prosent. På det verste har strømprisen effektivt vært over 3 kroner per kWh de siste ukene.

Les også: Rekordhøye strømpriser: Torsdag koster strømmen over 3 kroner

Selger strøm til Europa under kuldesjokket

Samtidig som Norge har hatt svært høyt strømforbruk innenlands, har strømeksporten til utlandet gått for fullt. Norge har eksportert mer enn 5 ganger så mye strøm til utlandet som vi har importert siden starten av februar.

Les også: Mens du må betale rekordhøy strømpris, selger strømselskapene strømmen til utlandet

Statistikk fra Statnett viser at kraftkablene til Nederland ikke på noe tidspunkt importerte kraft i februar. Dette skjedde fordi strømprisene nedover på kontinentet i all hovedsak er høyere enn Norge, og det lønner seg for norske strømprodusenter å selge strømmen ut av landet.

I årene som kommer er det planlagt tre nye strømkabler, en til Tyskland og to til Storbritannia, slik at at vi får et mer felles strømnett. Det betyr i praksis likere strømpriser i Norge og Europa generelt.

Vil bremse salget av norsk strøm

Nå tar Rødt-leder Bjørnar Moxes til orde for å stoppe byggingen av den ene av to kabler til Storbritannia, kraftkabelen NorthConnect, som er ventet å koste opp mot 20 milliarder kroner.

Han frykter kraftig økte strømpriser når Norge skal sende strøm til Storbritannia, som har strømpriser som ligger rundt dobbelt så høyt som i Norge.

- Denne kuldeperioden vi har hatt nå, viser at vi er avhengige av en viss statlig kontroll over strømprisene. 17.000 personer har ikke råd til å varme opp huset sitt i Norge i dag. Hvordan klarte de seg når kulda herja som verst? spør Moxnes.

Ifølge en Sifo-rapport fra 2016, er strømregningene noe av det vanligste folk med dårlig råd sliter med å betale.

Moxnes viser til at antall inkassosaker skjøt i været under ekstremprisene i 2010/2011, og at strømpriser derfor er noe Norge bør ha kontroll på.

- Det er klart flere kraftkabler vil føre til høyere strømpris i Norge, særlig den planlagte privateide kabelen til Skottland, der strømprisene er mye høyere enn her.

- I fjor gikk over en halv million strømregninger til inkasso. Det er ikke de folka som ikke har råd til å betale strømregninga si, som tjener på at det bygges private kraftkabler, det er det eierne i kraftbransjen som gjør, sier Bjørnar Moxnes.

Vil bruke strømmen til å bygge mer industri

Kraftbransjen argumenterer med at de nye kablene vil føre til gode inntekter. Det argumentet kjøper ikke Rødt:

- Istedenfor å selge strømmen til utlandet, bør vi bruke den her hjemme. Det er et problem at vi faktisk ikke vet hvor mye strømprisene vil øke med de strømkablene som er under bygging. Derfor har Rødt foreslått på Stortinget at konsesjonsbehandlingen av den privateide kabelen til Skottland skal stanses, til vi vet hvilken effekt den og de to statlige kablene har på strømprisen, sier Moxnes.

De lave strømprisene i Norge har gjort oss attraktive for såkalt kraftkrevende industri, som bruker strøm til å foredle råstoff til blant annet aluminium.

Norges nest største eksportnæring er kraftkrevende industri. Norske kraftkrevende bedrifter er ryggraden i norsk industri og avgjørende for Distrikts-Norge. For smelteverk og aluminium ligger kraftandelen på om lag 40 prosent av kostnadene. [...] Det er derfor ingenting som betyr mer for ryggraden i norsk industri enn langsiktig tilgang på elektrisk kraft til konkurransedyktig pris. | Rødt-forslag

Regjeringen ønsker også å trekke til seg blant annet datasentre gjennom billig strøm.

Les også: Regjeringen fjerner skatter for å lokke datasentre til Norge

I sitt forslag om å stanse NorthConnect-kabelen påpeker de at aluminium produsert i Norge er langt mer klimavennlig enn resten av verden.

Det globale snittet for aluminiumsproduksjon er på 18 kg CO 2 per kg aluminium, basert på tall fra IAI (International Aluminium Institute). Da er hele verdikjeden inkludert. Tilsvarende tall for aluminium produsert av Hydro i Norge er mellom 3,5 og 4 kg CO 2 per kg aluminium.

Han påpeker at dette også henger sammen med Norges potensielle tilknytning til EUs energiunion og energibyrået Acer.

- Tilknytning til EUs energiunion gjør at vi gir fra oss suvereniteten over vannkrafta. Det gjør i alle fall at strømprisene i framtida blir usikre