– Skjenkestoppen risikerer å slå en hel bransje konkurs

Publisert

KRITISK: – Dette bør være absolutt siste gang skjenkestopp tas i bruk. Tiltaket er ikke forholdsmessig og kan slå en hel næring konkurs, sier NHO Reiseliv-direktøren.

En fersk undersøkelse viser at skjenkestoppen har ført til mange stengte dører i reiselivet, høy konkursfrykt og et ras av permitteringer. – Undersøkelsen bekrefter at det haster å få avviklet skjenkestoppen, sier NHO Reiseliv-direktøren.

– Det er på tide vi opptrer som et vanlig europeisk land og ikke har særnorske tiltak, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: NHO Reiseliv.

– Undersøkelsen bekrefter at reiseliv, servering og utelivsbransjen betaler en høy pris for at myndighetene, som eneste land i Europa, bruker skjenkestopp som et virkemiddel. Det haster å få avviklet skjenkestoppen. Både Statsministeren og Finansministeren har uttalt i media at skjenkestoppen skal oppheves. Nå er tiden overmoden for at ord blir til handling, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse gjennomført 5. - 11. januar blant 500 reiselivsbedrifter tegner et dystert bilde av reiseliv og serveringsbransjen som tærer på de siste kreftene etter snart to år med strenge tiltak og flere runder med nedstengninger:  

  • Nær 4 av 10 reiselivsbedrifter frykter konkurs (over halvparten av utelivsbedriftene på landsbasis frykter konkurs).
  • Konkursfrykten er særlig høy i Oslo med over halvparten av reiselivsbedriftene som frykter konkurs. 8 av 10 utelivsbedrifter i Oslo frykter konkurs. 
  • 35 prosent av reiselivsbedriftene måtte stenge bedriften etter at regjeringen innførte nye restriksjoner inkludert full skjenkestopp over hele landet (4 av 10 i servering er stengt, 7 av 10 bedrifter i utelivsbransjen har stengt).
  • 4 av 10 har måttet permittere ansatte i løpet av de siste ukene (46 prosent innen servering og 68 prosent i uteliv). 6 av 10 svarer at dersom skjenkestoppen forlenges er det stor risiko for at de må permittere ansatte.
  • 4 av 10 sliter med å betale regninger som forfaller om kort tid.

– Dette må være siste gang vi har full skjenkestopp over hele landet 

NHO Reiseliv-direktøren har en tydelig beskjed til myndighetene:  

– Det er på tide vi opptrer som et vanlig europeisk land og ikke har særnorske tiltak. Skjenkestoppen er særnorsk, den er ikke rasjonell og smittestoppeffekten er tvilsom. Dessuten har det blitt kjent at den såkalte “helsekrisen” i kommunene er sterkt overdrevet. Det er svært alvorlig at reiselivet har måttet betale prisen for dette, sier Krohn Devold.

– Dette bør være absolutt siste gang skjenkestopp tas i bruk. Tiltaket er ikke forholdsmessig og kan slå en hel næring konkurs, avslutter Krohn Devold. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Mangel på kompensasjon: — Mange føler seg dolket i ryggen

Den nye nasjonale kompensasjonsordningen gir ikke støtte til bedrifter som går med overskudd. Det betyr at veldig mange bedrifter rammet av ny runde med nedstengning ikke får kompensasjon. Kombinasjonen av full skjenkestopp i hele landet og null støtte setter tusenvis av arbeidsplasser i fare.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: