Hopp til innhold

Lager klær av lakseskinn

Designer Marianne Mørck har gått fra å sy korsetter i Paris til å lage skjørt av lakseskinn i Norge.

Marianne Mørck

LAKSESKJØRT: Marianne Mørck deler studio med kunstner May Lise Hoel under fredagens Kulturnatt i Trondheim.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Vi bruker laks i alle våre kolleksjoner, sier Marianne Mørck.

Hennes kleskolleksjon er en av severdighetene under fredagens «Kulturnatt» i Trondheim.

Kolleksjonen består av klær i reinsdyrskinn, geiteskinn og lakseskinn.

– Lakseskinnet er importert fra Island. Der slaktes laksen når den er 4,5 kg, og vi bruker skinnet som det er når laksen fileteres, forteller hun mens hun viser fram et rødt blyantskjørt hvor man tydelig ser hele lakseskinn ligge side ved side.

Nærhet til materialet

Etter 15 år som korsettsyerske og et lengre opphold i Paris, bestemte Mørck seg for å begynne å produsere skinnskjørt. Da hun kom hjem ønsket hun å lage noe som var mer nordisk.

– Jeg tenkte at vi må jo bruke de materialene vi har nærhet til. Det er jo en del av vår kulturtradisjon. Steinaldermenneskene brukte jo laks og reinsdyr i bekledningen sin. Derfor synes jeg det er veldig morsomt å videreføre denne tradisjonen med ny teknologi og nytt design, smiler hun.

Reinsdyrskinn med parasitter

Trondheimsdesigneren viser også fram overdeler lagd av reinsdyrskinn som tydelig har vært preget av naturens brutalitet.

– Vi bruker materialene i alle grader. Vi bruker reinsdyrskinnet sånn som det er på sitt mest brutale, nemlig med parasitter. Det er prisen reinsdyrene må betale for friheten sin, sier designeren.

I forbindelse med Kulturnatt viser hun klærne frem i studioet hos Trondheimskunstneren May Lise Hoel.

– Vi synes det er morsomt at det skjer litt i byen og at det er en satsing på sånt som vi driver med. Vi håper selvfølgelig at interessen for vår kunst er større enn det vanlige butikker selger, sier Hoel til NRK.

En festkveld for kulturinteresserte

Kulturnatt i Trondheim arrangeres nå for fjerde år på rad. Her settes det opp kulturelle aktiviteter over hele byen, og arrangementet varer helt til klokken 02:00 natt til lørdag.

50 arrangører har gått sammen for å skape 65 unike tilbud til Trondheims befolkning.

Butikkene i byen holdes også åpne gjennom hele arrangementet. Dette er imidlertid nytt i år.

– Det blir en festkveld både for kulturinteresserte og de handleglade. Det kommer til å merkes at det er Kulturnatt, forteller Line Holm i Midtbyen Management, til Adresseavisen.