Voorbij alle muren in de zorg dankzij het Virtueel Zorgcentrum

Zorg thuis verlenen door het inzetten van thuismonitoring 

De obesitaskliniek van het Gelderse ziekenhuis Rijnstate, Vitalys, onderzoekt mogelijkheden of en hoe ze patiënten in de toekomst veilig op afstand kunnen monitoren. De eerste testen van de pilot met het IntelliVue Guardian-systeem en de Biosensor zijn achter de rug. Lees hoe Philips bij de invoering van het Virtueel Zorgcentrum oplossingen biedt voor thuismonitoring: de ambitie, het testen en de toekomst.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

De ambitie

Steeds luider klinkt vanuit de samenleving de roep om patiënten direct na hun behandeling of operatie te laten herstellen in hun eigen omgeving. Een groeiend aantal patiënten vindt het prettiger om thuis bij te kunnen komen van een ingreep dan in een ziekenhuis. Daar komt bij dat door een toenemend tekort aan specialisten de druk op het personeel toeneemt. En daarmee het bieden van de juiste zorg. Patiënten en hun naasten merken dat als eersten. Een alternatief is zorg ontvangen vanuit huis. De verwachting is dat dit positief bijdraagt aan herstel en dat zo ook de kosten van de medische zorg verlaagd kunnen worden.

Gemiddelde leestijd: 
3 minuten

Gemiddelde leestijd: 
4 minuten

Dashboard

Thuismonitoring

In het zoeken naar de mogelijkheden om zorg op afstand te bieden ging Philips een samenwerking aan met ziekenhuis Rijnstate, aanbieder van hooggespecialiseerde zorg in de regio Arnhem. De organisaties vonden elkaar al in 2018. Met de ondertekening van een 10-jarig contract onderzoeken en testen de twee partijen samen oplossingen voor thuismonitoring. Ook gaan Philips en Rijnstate samen bekijken hoe met Adaptive Intelligence de verzamelde data door algoritmen kan worden geanalyseerd, zodat zorgverleners en patiënten de informatie krijgen die ze nodig hebben, zoals bijvoorbeeld veranderingen in de vitale functies.

Connected Care

In eerste instantie viel de zoektocht nog onder de werktitel ‘Kliniek van de Toekomst’, maar inmiddels draagt het project een klinkende naam: het Virtueel Zorgcentrum. Murk Westerterp, Head of Connected Care bij Philips Benelux, vertelt erover in zijn blog ‘Samen bouwen aan het Virtueel Zorgcentrum’: “De voordelen van een Virtueel Zorgcentrum zijn duidelijk. Voor de patiënt is het prettiger om thuis te verblijven dan in het ziekenhuis. Het ziekenhuis kan op deze wijze de kwaliteit van zorg en beleving verbeteren en tegelijkertijd de kosten verlagen. De technologie om dit te realiseren is elders al ingezet. Zo werden bij een vergelijkbaar telecareproject met Banner Health – een grote partner van Philips in de Verenigde Staten – betere uitkomsten en een kostenbesparing per patiënt van 27 procent gerealiseerd.”

Het testen

De eerste test van de samenwerking in Nederland is inmiddels achter de rug via een pilot onder de naam Bariatrie@Home. Het betreft een samenwerking tussen Philips en Vitalys, een kliniek voor patiënten met overgewicht én onderdeel van Rijnstate. Zij onderzochten of en hoe je patiënten veilig op afstand monitort. De oplossing: de Philips Biosensor. Een sensor die je voor het gemak kunt vergelijken met een grote draadloze pleister. Als je als zorgverlener deze hightech pleister bij een patiënt op de linkerborst aanbrengt, kun je allerlei vitale lichaamsfuncties afmeten: ademhaling, hartslag, positie en valdetectie. 

Biosensor

Dashboard van de Biosensor

Alle uitkomsten van de sensor kunnen via een dashboard in een oogopslag gelezen worden. Bij een eventuele afwijking (early warning) ontvang je een bericht via je smartphone. Dit met dank aan het Philips IntelliVue Guardian-systeem, de software achter de Biosensor. De software zorgt voor het combineren van gegevens. Met slimme algoritmes zijn we in staat in een vroeg stadium al te detecteren of een patiënt achteruitgaat. We kunnen dus veel sneller ingrijpen. En de verwachting is dat deze algoritmes alleen maar slimmer zullen worden in de toekomst. Daar komt bij dat we met de Guardian Software een enorme vermindering van de registratielast voor verpleegkundigen kunnen doorvoeren. Door de Guardian Software te koppelen aan het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt het registreren van relevante gegevens automatisch uitgevoerd.

Ondertussen in Chicago

Waar in Nederland nog volop wordt getest, zijn ze in Chicago verder in het proces, zo was onlangs te lezen in het Eindhovens Dagblad. Bij Advocate Aurora Health, een Amerikaanse zorginstelling, kijken verpleegkundigen en specialisten 24/7 mee bij 746 intensivecare-bedden in 25 ziekenhuizen. Op afstand. Met behulp van beeldschermen en een camera bedienen en zoomen ervaren zorgprofessionals in op alle omstandigheden van de patiënten. En mocht er iets misgaan, staan ze in direct contact met de verpleegkundigen ter plaatse. Ook is er een speciale knop voor het houden van ruggespraak met collega’s of de familie van de patiënt.

De toekomst

“Zorg op afstand is hét alternatief om de druk bij specialisten te ontlasten”, stelt Carla Kriwet, directeur van Connected Care van Philips, dat sinds 2008 de technische verbindingen verzorgt voor Advocate Aurora Health, in het ED. “Maar tevens om de kwaliteit te verbeteren en dat is een streven dat me ook persoonlijk raakt. Mijn moeder overleed namelijk door een medische misser en in de Verenigde Staten sterven hierdoor jaarlijks 250.000 mensen. Fouten in de VS zorgen jaarlijks voor 1000 miljard dollar aan te vermijden kosten.”

Virtuele zorg in Rijnstate

Het Virtueel Zorgcentrum heeft de toekomst stelt ook Westerterp: “Het Virtueel Zorgcentrum heeft de potentie om voorbij alle zichtbare en onzichtbare muren in de zorg te reiken.” In zijn blog haalt Westerterp een citaat aan van de bestuursvoorzitter van Rijnstate, Wim van Harten: “De behandeling van een patiënt is pas afgelopen als de medische doelstellingen zijn bereikt, niet als hij of zij het ziekenhuis verlaat.” 

De menselijke maat

Of zoals Murk Westerterp stelt in zijn blog: “Zorg los van locatie, maar met behoud van de menselijke maat. Dat is de belofte die het Virtueel Zorgcentrum waar gaat maken – daarvan ben ik overtuigd.”

Virtueel Zorgcentrum

Samen bouwen aan het Virtueel Zorgcentrum?
Lees meer over patiëntbewaking.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.