Med tittelen «Er du snitch er du ferdig» holdt Trond Henriksen og hans samarbeidspartnere kanskje årets aller viktigste konferanse i Ringerike i år. Konferansen på Gledeshuset i Hønefoss var rettet mot ungdom og voksne som jobber med ungdom, men foreldre burde også vært i salen under denne konferansen. For den forteller hva din ungdom er nødt til å forholde seg til i dag. Og det er ikke for sarte sjeler.

Språket ungdom bruker har hardnet til. Virkemidlene ungdom bruker for å trykke andre ungdommer ned eller skyve dem ut, er på et nivå du ikke kan forestille deg.

Å gi oppskriften på hvordan du tar ditt eget liv er for eksempel nærmest som hverdagskost å regne for enkelte ungdommer, og til og med barn ned på barneskolenivå. Å true med å drepe fordi du har sagt fra om noe kriminelt, tilhører ikke lenger bare tungt kriminelle miljøer. Det angår også elevene i klasse 9B. Eller 5C, for den sakens skyld. For det harde språket sprer seg nedover i alder. Men som du kanskje har oppdaget; ikke oppover, nødvendigvis.

For mange foreldre er det muligens helt nytt at det hører til hverdagen for unge i dag å sende anonyme meldinger som oppfordrer 13-åringer å ta livet sitt fordi de kalles stygge eller påstås ikke å ha venner. Det er helt nytt å høre at ungdommer sender detaljerte oppskrifter til hverandre om hvordan man gjør det. Tar livet av seg selv, altså. Det er totalt ukjent at barn sender melding der de forteller at de forstår at noen i klassen er venneløs.

HER KAN DU SE HELE KONFERANSEN I OPPTAK:

Må ut i lyset

Men etter å ha hørt foredragsholderne på ungdomskonferansen «Er du snicth er du ferdig» er det ikke lenger ukjent. Derfor var konferansen den viktigste i år. For problemet med mobbing, utestengning og direkte vold mellom ungdom på både barne- og ungdomsskolenivå kan ikke overses. Det må ut i lyset, snakkes om og diskuteres, analyseres, debatteres, måles og evalueres – enda mer, enda oftere. Og det håper vi at fredagens konferanse er starten på.

Det kom mange øyeåpnere under fredagens konferanse, men det gjorde nok sterkest inntrykk å se meldingene Rakel Rohde Næss og Lillian Martinez Romero fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN), campus Vestfold, hadde samlet inn fra ungdommer selv. Meldinger ungdommene har fått fra andre ungdommer, som de to ville ha for å se hva unge i dag utsettes for – både i meldinger sendt med fullt navn, men enda verre sendt helt anonymt og gjerne med et smilende blunkefjes som avslutning. Som i tillegg til truslene skaper en usikkerhet som kan være uutholdelig. Mener de dette på alvor, eller sier de det på spøk? Er vi venner, eller er vi fiender? Psykisk kan dette være vel så belastende for ungdom i dag som det som faktisk står i meldingene.

Som for eksempel:

«Regner med du har kniv i kjøkkenskuffen, kutt deg over pulsen håndleddet/halsen så dør du innen fem min. Hvis du har en trapp kan du henge deg i et tau så går det fort. Bare noen råd (blunkende smilefjes). Snakkes»

Av meldingene som ble presentert for publikum under konferansen, finner vi flere med oppfordringer om å ta livet sitt, men også meldinger som:

«Du er for stygg for alle, derfor får du ikke et ligg heller. Jentene kommer til å spy når de ser hele deg.»

At disse meldingene finnes, at de sendes mellom unge i dag, må fram i lyset. Og det må reageres på det. Noen må tørre å si at det ikke er greit.

Sto fram som snitcher

16 år gamle Romeo Serrano fra Lillestrøm er en som tør å si fra. Skal vi trekke fram høydepunkter fra konferansen, kommer vi ikke utenom Romeos innlegg. Romeo er engasjert i politikken i FpU i Akershus, veltalende og reflektert. Og en snitch. En som sier fra når noe er galt. Ikke for å spre sladder, men for å få en forbedring, at andre skal få det bra og samfunnet skal bli bedre, som han selv forklarte det fra scenen.

Romeo kan ikke lenger oppholde seg på Lillestrøm stasjon. Det har han fått klar beskjed om, etter at han tidligere har sagt fra – eller «snitchet» om. Og snitcher du, er du ferdig. Sånn er det i ungdomsmiljøer nå. Hvor alvorlige forhold du har «snitchet» om er ikke egentlig avgjørende. Er du snitch, er du ferdig.

Romeo fortalte hvordan han helt bevisst snitchet når det var nødvendig, selv om han visste hva det kunne innebære av risiko for både han og familien. At truslene også rammer de som er rundt ungdommer som blir snitchere, er også noe ungdom må forholde seg til på toppen av alt.

Men Romeo tar sjansen, fordi han mener det er det han må gjøre. Enten det handler om å si fra til politiet eller til voksne på skolen. Det mener Romeo alle andre både på hans alder og eldre også må gjøre. For skjer noe galt, må du kunne si fra uten å stå i fare for selv å oppleve å bli straffet.

Politikontakt i Hønefoss, Henrik Fagerås, roste Romeo da han gikk på scenen etterpå og kalte Romeo tøff. I salen satt også Nils Kjetil Tronrud, som i den nest siste seansen på fredag fikk ordet i salen og også roste Romeo. Kanskje ga Tronrud også navnet til neste versjon av ungdomskonferansen, som Trond Henriksen av ordførerne ble utfordret til å holde allerede til høsten igjen: «Er du snitch, er du kul».

Tronruds oppfordring om å gjøre snitching kult høstet applaus i salen. Vi må gjøre det å si fra, snitche eller tyste om du vil til noe vi applauderer også i hverdagen. Å snitche er å ta ansvar, ikke noe du skal straffes for eller noe galt. Nå må vi alle ta ansvar for at dette ikke kommer helt ut av kontroll. Det er imponerende og svært lovende at våre tre ordførere i Ringerike, Hole og Jevnaker på stående fot fra scenen lovte å ta tak i problemet og kom med helt konkrete og offensive tanker om hvordan man kunne jobbe med problemet og fenomenet snitching.

For skal vi kunne gjøre noe med det, må vi alle gjøre som Trond Henriksen innledet med: Vi må forstå mer av fenomenet snitching, vi må drøfte hvordan vi skal forholde oss til det og vi må prøve å finne noen tiltak mot snitching.

Fredagens ungdomskonferanse var en veldig god start.

HER KAN DU SE HELE KONFERANSEN I OPPTAK: