RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Er zijn consequenties'

ASML hekelt migratieplannen NSC en PVV: 'Krijgen we hier geen mensen, dan wel elders'

ASML hekelt migratieplannen NSC en PVV

11:32

De formerende partijen overwegen om het aantal migranten in te perken, waaronder ook internationale studenten. Peter Wennink, de CEO van chipmachinemaker ASML, is daar helemaal niet blij mee. "Als we de mensen hier niet kunnen krijgen, dan wel in Oost-Europa, Azië of de VS. Dan gaan we daar naartoe."

Dat zegt hij in gesprek met presentator Frederieke Hegger in het RTL Z-programma Z360.

Wennink is verbolgen over het feit dat het nieuwe kabinet mogelijk een rem zet op de bevolkingsgroei van Nederland en dat daarbij het aantal buitenlandse studenten ook onder de loep ligt. Recent werd, mede op initiatief van NSC, het belastingvoordeel voor expats al versoberd.

Advies:
Lees ook:
Advies: bevolkingsgroei moet geremd worden, keuzes nodig over migratie

"Je moet goed begrijpen als je dit soort dingen voorstelt, dat je dan ook begrijpt wat de consequenties zijn", zegt Wennink, die in april het CEO-stokje doorgeeft. "Dat betekent dat als we de mensen hier niet kunnen krijgen, dan krijgen we de mensen elders en dan verplaatsen we de activiteiten naar elders", zegt hij. "Zo simpel is het."

'Buitenlandse studenten noodzakelijk'

Volgens de CEO komt zeker 60 procent van de werknemers die het bedrijf aanneemt, uit het buitenland. Veel internationale studenten die in Eindhoven studeren, blijven daar ook werken. Bovendien is het aanbod aan Nederlandse studenten beperkt. "Deze mensen zijn noodzakelijk om de groei van ASML en de industrie veilig te stellen."

Ze zijn ook goed voor Nederland, vindt de topman. Omdat het bedrijf uiteindelijk hier zijn inkomstenbelasting betaalt, wat er mede voor zorgt dat we de zorg kunnen blijven betalen. 

Niet verhuizen

Zijn er hier onvoldoende mensen, dan zal ASML zich gedwongen voelen in andere landen dan Nederland te gaan investeren. "Uiteindelijk kunnen we dit bedrijf alleen maar laten groeien als er voldoende gekwalificeerde mensen zijn", zegt Wennink.

Het hele bedrijf verhuizen, daar denkt hij niet aan. "Maar dan gaat de toekomstige groei daar naartoe", aldus de CEO.

Omzetgroei

Het bedrijf uit Veldhoven is een belangrijke speler in de chipindustrie en werd recent bestempeld als Europa's antwoord op Amerika's techbroedplaats Sillicon Valley. Er werken zo'n 40.000 mensen bij ASML.

Het bedrijf presenteerde woensdag ook zijn laatste cijfers over het vierde kwartaal. 2023 was een goed jaar met een omzet van ruim 27 miljard euro, een groei van 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. Er werd een recordaantal machines verkocht en  daarmee lijkt ASML weinig last te hebben van het exportverbod naar China voor sommige machines.

Exportverbod
Lees ook:
Exportverbod ASML zet China op achterstand: 'Zal vooral stimulans zijn'

Meer chips, meer omzet

Volgens beursanalist Jos Versteeg van InsingerGillissen zit het bedrijf in een hele lange stroom van elektrificatie. "Overal zitten meer chips in", zegt hij. En daarom zal de markt daarvoor de komende jaren hard groeien.

Wennink zelf houdt het op een mooie toekomst: "We zijn op een fantastische plek", zegt hij. In 2030 mikt hij op een omzet van tussen de 44 en 60 miljard euro.