Groninger Studentenbond hekelt nieuwe protestregels RUG: 'Het is heel betuttelend'

Protesterende actievoerders in het Academiegebouw in de Rijksuniversiteit Groningen
© Steven Radersma/RTV Noord
De Groninger Studentenbond doet samen met 38 andere organisaties een oproep aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) om de protestregels terug te trekken. De organisaties zeggen dat de nieuwe regels van de universiteit het demonstratierecht en vrijheid van meningsuiting ondermijnen. ‘Je mag bijna niks meer’, zegt Ken Hesselink, voorzitter van de Groninger Studentenbond.
De nieuwe protestregels richten zich met name op demonstraties binnenin de gebouwen van de universiteit. De regels zijn opgedeeld in 36 punten. Enkele van de punten: protesten mogen niet meer plaatsvinden na zeven uur ‘s avonds, anonieme uitingen zijn verboden, en colleges en ceremonies mogen niet meer verstoord worden.

'Dit voelt als escalatie-beleid'

Ook geeft de universiteit aan demonstraties vroegtijdig te beëindigen met hulp van de politie als bijvoorbeeld de demonstranten zich niet aan de nieuwe regels houden of niet in gesprek willen met het bestuur.
‘Het is heel betuttelend allemaal. De universiteit kan niet verwachten dat protesten enkel verlopen zonder dat zij er last van hebben. De nieuwe regels gaan in tegen het hele idee van demonstreren. Ze zeggen deëscalatie-beleid te voeren, maar dit voelt meer als escalatie-beleid', stelt de voorzitter van de studentenbond.
Demonstreren is een belangrijk recht. Dat gooi je niet zo maar weg omdat het wat onhandig is
Ken Hesselink, voorzitter van de Groninger Studentenbond.
‘Demonstreren is een belangrijk recht en het heeft een lange geschiedenis op de universiteit, dat gooi je niet zomaar weg omdat het wat onhandig is. De RUG heeft een kort geheugen. Vroeger waren de protesten veel heviger, denk aan het Maagdenhuis of aan de bezetting van het dak van het DUO-gebouw. Dat waren misschien andere tijden, maar toch zou dat nu ook nog mogelijk moeten zijn. De protesten hier op de RUG zijn vrijwel altijd zonder al te veel problemen verlopen. Bijvoorbeeld het Shelter Our Students-protest (in september 2021, red.), dat verliep prima', aldus Hesselink.

Protesten naar aanleiding van situatie in Gaza

De frequentie van demonstraties rondom de universiteit neemt de laatste maanden weer toe, met name als gevolg van de situatie in Gaza.
'Wij hebben het idee dat de extra regels daarmee te maken hebben, al wordt dat niet letterlijk benoemd', zegt Hesselink. 'Wij vinden dat je als universiteit helemaal neutraal moet blijven. Maar als je een kant kiest, zoals de RUG deed voor Oekraïne, dan moet je dat ook doen voor Gaza, vinden wij. En ook daar mogen wij dan voor of tegen protesteren als we dat zouden willen.'
De oproep van de Groninger Studentenbond is ondertekend door onder meer de Landelijke Studentenvakbond en alle lokale vakbonden in andere studentensteden. Daarnaast hebben allerlei lokale activistische groepen de oproep ondertekend, zoals Amnesty International Student Group en BIJ1 Groningen.

Hopen dat de regels snel worden ingetrokken

De organisaties hopen dat de RUG de regels snel intrekt. De bond organiseert samen met vredesorganisatie PAX een bijeenkomst op de avond van 8 april. Daar wil de bond samen met studenten gaan nadenken over volgende stappen om te zorgen dat de protestregels worden teruggetrokken.
Reactie van Rijksuniversiteit Groningen

‘Wij zijn als universiteit eigenaar van de gebouwen en dit zijn onze huisregels', zegt de woordvoerder van de RUG. 'Ook op het moment dat mensen de gebouwen van de universiteit willen bezetten, dienen ze zich hieraan te houden. Onze dagelijkse gang van zaken, zoals promoties, colleges en onderzoek moet door kunnen gaan, ook al is er een bezetting of demonstratie aan de gang.'

'Wij zijn een onderwijs- en onderzoekinstelling dus wij bepalen onze eigen regels. Op straat gelden andere regels, daar geldt het landelijk demonstratierecht. Wij vonden het nodig de regels te verduidelijken, onder meer naar aanleiding van de toegenomen demonstraties rondom de situatie in Gaza en de protesten rondom sociale veiligheid vorig jaar in het Academiegebouw’, aldus de woordvoerder.

Directe aanleiding van deze protesten rondom de sociale veiligheid in maart en april 2023 was het ontslag van RUG-hoofddocent Susanne Täuber. Volgens de universiteit was er sprake van een verstoorde arbeidsrelatie, volgens Täuber gebeurde dat omdat ze teveel kritiek had op de universiteit. Bij de protesten in de hal van het Academiegebouw, heeft de RUG de politie ingeschakeld om een eind te maken aan de demonstratie. Volgens de studenten ging de politie daarbij onnodig hardhandig te werk.