Biologisch ondernemen

Gepubliceerd op:
2 november 2023
Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024

Om uw veehouderij of akkerbouwbedrijf toekomstbestendig te maken, kunt u kiezen voor biologische landbouw. Welke subsidies en regelingen helpen u om biologisch te ondernemen? Waar vindt u meer kennis over biologische landbouw? En wie kan u verder helpen? Deze wegwijzer geeft u een overzicht van de mogelijkheden.

Geschematiseerde afbeelding van boerenland met daarop 4 mensen rond een wegwijzer

Meer weten over subsidies en regelingen voor biologische landbouw? Of over andere onderwerpen die over biologisch ondernemen gaan?

Regelingen die u helpen om biologisch te ondernemen

Voor omschakeling naar biologische landbouw en bedrijfsvoering zijn investeringen nodig. De overheid helpt u daarbij met fiscale voordelen en subsidies. De belangrijkste mogelijkheden voor financiële ondersteuning op een rij.

Koeien lopen in de wei

Investeringsfonds Duurzame Landbouw

Lening van maximaal € 400.000 voor investeringen om uw bedrijfsvoering blijvend te verduurzamen. Bijvoorbeeld als u wilt omschakelen naar biologische landbouw. Het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL) heeft soepele voorwaarden: 1% rente en de eerste jaren niet aflossen.

Boerenhanden met landbouwaarde

Regeling Groenprojecten

Lager rentetarief voor uw lening voor duurzame, groene projecten. Uw bank vraagt daarvoor een groenverklaring voor u aan. De regeling is interessant als u wilt omschakelen naar biologische landbouw of wilt investeren in uw biologische bedrijf. Ook te combineren met de IDL.

Boer Werner teelt biologische aardappelen

Borgstellingskrediet voor de Landbouw

Te weinig onderpand? Met het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) staat de overheid borg voor een deel van uw lening. Met de Werkkapitaalregeling Omschakelprogramma (BL Plus) krijgt u mogelijk extra financiering voor de omschakelingsperiode. Ook te combineren met de IDL.

Kruidenrijk weidegras

Eco-regeling GLB

Bent u met uw bedrijf aan het omschakelen, of heeft u al een biologisch certificaat (Skal)? Dan komt u in aanmerking voor de eco-regeling op niveau goud. U krijgt dan een aanvullende premie bovenop de basisbetaling.

Deze regelingen zijn misschien ook interessant voor u

Wat is biologische landbouw?

Biologische landbouw kan bijdragen aan een toekomstbestendige landbouw. Daarom wil de overheid dat we in 2030 veel meer biologisch voedsel produceren en eten.

Samenwerken met natuur 

Biologische landbouw werkt samen met de natuur. De kracht van natuurlijke ecosystemen staat centraal. Biologische landbouw gebruikt daarom geen kunstmest en synthetisch-chemische gewasbeschermingsmiddelen. Onderzoek toont aan dat deze manier van landbouw goed is voor biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit. En voor het dierenwelzijn.

Biologisch EU-keurmerk

Biologisch is een wettelijk erkend Europees keurmerk. Skal Biocontrole houdt namens de overheid toezicht op de hele biologische keten in Nederland. Daarmee zet de organisatie zich in voor aantoonbaar betrouwbare biologische producten voor de consument. Deze producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk, ook wel 'het groene blaadje' genoemd.

Omschakelen naar biologisch

Informatie over omschakelen

Wat komt er kijken bij omschakelen naar biologische landbouw? Bionext geeft veel informatie over omschakelen.

Certificering

Kiest u voor een biologische bedrijfsvoering? Dan doorloopt u een omschakelperiode. Die begint na uw registratie bij Skal Biocontrole. Heeft u uw biologisch certificaat? Dan mag u uw producten biologisch noemen. Skal geeft meer informatie over certificering.

Meer kennis over biologische landbouw

Wilt u uw kennis vergroten over biologische landbouw, bijvoorbeeld over de laatste ontwikkelingen? Of over biologische bedrijfsvoering? Online kunt u veel informatie en kennis vinden. U kunt ook een opleiding volgen.

Hier doen we het voor

Om toekomstbestendig te kunnen ondernemen, is verduurzamen noodzakelijk. Samen zorgen we voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water. Voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn. En voor een duurzaam inkomen voor agrarisch ondernemers en tuinders. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een beter klimaat. Meer informatie vindt u via Landbouw.

Stel uw vraag

Heeft u nog vragen over omschakeling naar biologisch ondernemen? Bijvoorbeeld over subsidies en fiscale regelingen, of over opleidingen? Wilt u in contact komen met een deskundige van bijvoorbeeld Bionext of Skal? Of met collega’s die al biologisch boeren? Laat hier uw vraag en uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Deze pagina is onderdeel van de uitvoering van het Actieplan - Groei van biologische productie en consumptie

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?