PANEL DISCUSSION: 2006–2016: The Construction of the SNFCC as a Field of Learning - Εικόνα

Παρακολουθήστε την εκδήλωση:

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει ένα πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων κατά τη διάρκεια 5 ημερών -από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτού του επετειακού πενθήμερου, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις καινοτομίες στον σχεδιασμό και την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ με κύριους ομιλητές ανθρώπους που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν εργαστήρια αλλά και ένα speed mentoring session, που θα απευθύνονται σε φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, με στόχο την ενδυνάμωση της νέας γενιάς και την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων της.
 

2006-2016: Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ως πεδίο μάθησης.
Το αρχιτεκτονικό όραμα και οι κατασκευαστικές καινοτομίες.
    

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) επέλεξε, μετά από διεθνή διαγωνισμό, τον διακεκριμένο  Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό του γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW) για τη μελέτη και τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ. Η σημασία του έργου, το όραμα και οι προσδοκίες του ΙΣΝ βρήκαν τον καλύτερο εκφραστή τους στον Renzo Piano, ο οποίος με το ταλέντο και την προσήλωσή του στον σχεδιασμό δημόσιων χώρων, δημιούργησε ένα κτίριο-αρχιτεκτονικό τοπόσημο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, τη δεκαετία 2006-2016, συνέβαλαν σε αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι/ες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ειδικών μελετητών αλλά και τεχνιτών  που ενεπλάκησαν στο έργο. 

Την περίοδο των εργασιών ένας όρος γεννήθηκε που περιγράφει όλα τα παραπάνω: το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως ένα «Πανεπιστήμιο Σχεδιασμού και Κατασκευής». Με αφορμή αυτή τη φράση διοργανώνονται εργαστήρια, συναντήσεις speed mentoring και ένα μεγάλο πάνελ ομιλιών, όπου ξανασυναντιούνται σημαντικοί συντελεστές του έργου που με τη συμβολή τους άφησαν το προσωπικό τους στίγμα σε όλο το φάσμα της κατασκευής.

Οι εκδηλώσεις (εργαστήρια, speed mentoring sessions) απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή, ενώ το πάνελ των ομιλιών είναι ανοιχτό και στο ευρύ κοινό.
 

To πρόγραμμα αναλυτικά:

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ, Εργαστήρια, 13.00 – 16.00

13.00: Άγις Μουρελάτος και Σπύρος Γιωτάκης (Αρχιτέκτονες) με θέμα την εμπειρία του σχεδιασμού και της υλοποίησης του πρώτου Κέντρου Επισκεπτών

14.00: Ελένη Σπυροπούλου (Αρχιτέκτων Τοπίου, Δασολόγος) με επίκεντρο τις καινοτόμες πρακτικές στη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

15.00: Κωνσταντίνος Πασχαλίδης (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός) με θέμα τους σεισμικούς μονωτήρες και τον αντισεισμικό σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ

Δείτε τα βιογραφικά των ομιλητών εδώ
 

ΦΑΡΟΣ, Speed Mentoring, 16.30 – 18.00

Oικοδεσπότης: Γιώργης Γερόλυμπος (Φωτογράφος – Αρχιτέκτων)

Mentors: Μαργαρίτα Βεντουράκη (Αρχιτέκτων), Έλλη Παγκάλου (Αρχιτέκτων Τοπίου), Φαίδων Περράκης (Αρχιτέκτων), Γρηγόρης Πενέλης (Πολιτικός Μηχανικός)  

Δείτε τα βιογραφικά των speed mentors εδώ.

Η είσοδος για τα Εργαστήρια & Speed Mentoring είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή στις 18/2, στις 11.00.
 

ΦΑΡΟΣ, Πάνελ Ομιλιών 19.00 – 20.30 

ΚΠΙΣΝ: Σχεδιαστικές και κατασκευαστικές καινοτομίες

Συντονιστής συζήτησης:  Γιώργης Γερόλυμπος (Φωτογράφος – Αρχιτέκτων)

KΠΙΣΝ: Αρχιτεκτονικές καινοτομίες και Βιώσιμος Σχεδιασμός με επίκεντρο τον άνθρωπο
Vassily Laffineur , RPBW Associate

ΚΠΙΣΝ: Πρωτοποριακές Πρακτικές στο Project Management
Θεόδωρος Μαραβέλιας, Δρ. Αρχιτέκτων,  Διευθυντής Τεχνικών Δωρεών  στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) 

ΚΠΙΣΝ: Πρωτοπόρες πρακτικές στην Αρχιτεκτονική Τοπίου για τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος
Έλλη Παγκάλου, Αρχιτέκτων Τοπίου, Υπεύθυνη -μαζί με την Deborah Nevins- για τον Σχεδιασμό του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

ΚΠΙΣΝ: Το Στέγαστρo -Μηχανική και Καινοτομίες
Γρηγόρης Πενέλης, Πολιτικός Μηχανικός, Υπεύθυνος Στατικής Μελέτης Στεγάστρου

Δείτε τα βιογραφικώ των ομιλητών εδώ

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά.
 

Η είσοδος για το Πάνελ Ομιλιών είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Τετάρτη 16/2, στις 16.00.

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.00
  • Παρακαλούμε να βρίσκεστε στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης το αργότερο 30' λεπτά νωρίτερα από την έναρξη της εκδήλωσης.
  • Η είσοδος θα είναι δυνατή μέχρι και 10 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
  • Η ηλεκτρονική προεγγραφή είναι απαραίτητη. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προεγγραφής στον χώρο της εκδήλωσης.
  • Όλοι οι χώροι του ΚΠΙΣΝ είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ
  • Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.
     

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, για την είσοδο του κοινού στον χώρο της εκδήλωσης απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή έγκυρου πιστοποιητικού νόσησης, καθώς ο χώρος λειτουργεί ως αμιγής. Το παραπάνω ισχύει για ενήλικες. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού  self test (24 ωρών), βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών), σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις.

Θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας των προσώπων που επιδεικνύουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα με την πλειονότητα των εκδηλώσεών του που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας τις πηγές εσόδων του και διασφαλίζοντας την οικονομική του βιωσιμότητα.

Δείτε ακόμα