Direct naar artikelinhoud
Geldproblemen

Eén op vijf Amsterdamse jongeren heeft een problematische schuld. De gemeente wil helpen

Studenten protesteren, afgelopen juni, op de Dam voor een ruimere basisbeurs.Beeld ANP

Zo’n 20 procent van de jongeren in Amsterdam heeft problematische schulden, vaak door een studielening. De gemeente gaat hen sneller helpen.

De gemeente Amsterdam wil jongeren met financiële problemen eerder helpen. In de hoofdstad heeft 1 op de 5 jongeren problematische schulden. In 80 procent van de gevallen is een studielening onderdeel van het probleem.

Omdat zoveel jongeren schulden hebben, wil de gemeente dichter op probleemgevallen zitten. Daarvoor gaat ze samenwerken met de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo), waar jongeren geld lenen voor hun studie. Die gaat de gemeente inseinen als betalingsachterstanden hoger zijn dan 270 euro en jongeren niet ingaan op het voorstel voor een betalingsregeling.

Vervolgens komt de persoon met betalingsproblemen in contact met een medewerker van Vroeg Eropaf, die bespaartips geeft en schuldhulpverlening biedt.

Totale Nederlandse studieschuld is flink gestegen

Het plan van de gemeente Amsterdam kan voorkomen dat jongeren door een studieschuld te maken krijgen met een deurwaarder. Een woordvoerder van Duo zegt dat de dienst mensen aan de voorkant wil helpen, en dat er in veel gevallen een betalingsregeling mogelijk is.

Een studieschuld moet na de studie worden terugbetaald. De gemiddelde schuld van mensen die momenteel hun lening aflossen is 15.000 euro. Dat bedrag is de afgelopen tijd iets opgelopen en zal de komende tijd verder stijgen.

Dit komt omdat de eerste lichting studenten die onder het leenstelsel studeerde nu of binnenkort afstudeert. Deze groep heeft door het afschaffen van de basisbeurs in 2015 vaak een hogere schuld. De totale studieschuld is in Nederland inmiddels verdubbeld ten opzichte van de tijd waarin de basisbeurs nog gold.

Rente gaat voor sommige oud-studenten omhoog

Voor sommige oud-studenten wordt de rente op de studieschuld vanaf volgend jaar verhoogd. Wie voor de invoering van het leenstelsel in 2015 studeerde, gaat 1,78 procent rente betalen. Dat zal waarschijnlijk niet direct tot meer betalingsproblemen bij Duo leiden. Een woordvoeder zegt: “Wat je maandelijks terugbetaalt, hangt af van wat je verdient en niet van de hoogte van je studieschuld. Dit gebeurt meestal automatisch.”

Andere schuldeisers

Naast een studielening hebben jongeren met schulden vaak problemen met andere instanties. Zorgverzekeraars, woningcorporaties en energieleveranciers melden het daarom bij de gemeente wanneer iemand moeite heeft met betalen. In 2021 werden in totaal 29.700 ‘vroegsignaleringsmeldingen’ gedaan.

Mede omdat jongeren soms nog niet bekend zijn bij deze instanties, wordt nu ook Duo gebruikt om problemen te signaleren. Het project van de gemeente Amsterdam, dat begint als pilot van een jaar, moet voorkomen dat schulden oplopen. De verwachting is dat er door de pilot tweehonderd meldingen per maand bij komen.

Lees ook:

Rente studieschuld omhoog, circa 140.000 oud-studenten geraakt

De rente op studieleningen gaat vanaf volgend jaar omhoog, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ongeveer 140.000 studenten moeten meer gaan betalen, zegt een woordvoerder van het ministerie.