Hoeveel vegetariërs zijn er?

Het korte antwoord op de vraag hoeveel procent van Nederland is vegetarisch? :

Meer dan 5%. Dat komt neer op 860.000 mensen die geen vlees eten. 
  • Ongeveer 2% is vegetariër (geen vlees, geen vis, wel zuivel, eieren)
  • Ongeveer 2% is pescotariër (geen vlees, wel vis)
  • Bijna 1% is veganist (gebruiken helemaal geen dierlijke producten of bijproducten)
 
Start ook de gratis vega challenge met budget vegan en vega recepten

Het aantal vegetariërs scheelt per leeftijd en geslacht

Vooral onder de 40 jaar is plantaardig eten populair, met bijna 7% van deze groep die dagelijks voor vegetarisch gaat.

Vrouwen leiden deze groene revolutie, waar 5.9% vegetarisch en 2.3% veganistisch is, vergeleken met mannen, respectievelijk 1.8% en 0.7%. 
Wie vegetariërs vooral associeert met de randstad heeft het mis. In Oost-Nederland wonen verhoudingsgewijs de meeste vegetariërs: 4.9%. In Noord-Nederland eet 2,7% van de bevolking veganistisch. En in Zuid-Nederland zijn nauwelijks veganisten te vinden (0,4%).

De eiwitbronnen van keuze zijn peulvruchten (63.2%) en kant-en-klare vleesvervangers (61.8%).

Verwarring over het aantal vegans, vegetariërs en flexitariërs

Bovenstaande cijfers komen uit het onderzoek dat we in 2020 lieten uitvoeren door PanelWizard/KIEN. Maar eerlijk is eerlijk. Je komt nogal wat verschillende cijfers tegen over het aantal mensen dat geen vlees eet. 

Die verwarring ontstaat omdat elk onderzoek een andere definitie hanteert. De meeste onderzoekers vragen of je vlees bij de warme maaltijd eet. Mensen die ´nooit´ of ´bijna nooit´ antwoorden, worden dan gezien als vegetariërs. Maar die kunnen dan wel bij het ontbijt, lunch of tussendoor vlees eten.

Dus, als je niet alleen geïnteresseerd bent in hoeveel vlees er gegeten wordt, maar ook in het aantal vegetariërs, moet je de vraag stellen ´ben je vegetariër´? 
In ons onderzoek en andere representatieve onderzoeken van het RIVM, het Voedingscentrum en de Vegamonitor van Natuur & Milieu, is dit onderscheid gemaakt.

Het percentage flexitariërs is boven de 50%

Een flexitariër is iemand die bewust minder vlees eet. Die aantallen zijn nog moeilijker te onderzoeken, omdat er geen eenduidige definitie van bestaat.
Het percentage zelfbenoemde flexitariërs liep op van 14% in 2011 naar 43% in 2019. Aldus het onderzoek van Wageningen Economic Research en uit de Vegamonitor van Natuur & Milieu in 2020. 
Het Voedingscentrum definieert een flexitariër als iemand die 3 of meer dagen per week geen vlees (maar wel vis) eet bij de warme maaltijd of tussendoor. Zo kwamen ze in 2015 op een percentage van 55% van de bevolking. Toen ze de lat legden bij 1 dag per week geen vlees, kwamen ze in 2015 uit op bijna 90%. 

Het CBS rapporteerde in 2021 een iets lager percentage: 80% van de bevolking eet volgens hen niet elke dag vlees. 

Vleesconsumptie in Nederland

Helaas blijft de vleesconsumptie in Nederland hoog, met 38.6 kg per persoon per jaar in 2018. Hoewel er een lichte daling is sinds 2010, overschrijden we nog steeds gezondheidsrichtlijnen en het wereldgemiddelde aanzienlijk.