Tips voor een vlindervriendelijke tuin

Tips voor meer vlinders

Een natuurvriendelijke tuin vraagt niet meer of minder onderhoud dan een ‘gewone’ tuin. Wel is het zo dat onderhoud meer gespreid in het jaar plaatsvindt: ‘grote’ onderhoudsbeurten in voor- en najaar zijn niet meer nodig. Schoffelen is geen goed idee: door de grond om te woelen gaan onkruiden juist kiemen. Ook jaarlijks bemesten is geen noodzakelijkheid: kijk welke planten het echt nodig hebben en geef alleen deze wat extra voedsel.

Gratis boekje 'Tuinieren voor Vlinders'

De Vlinderstichting heeft samen met tv-tuinman Lodewijk Hoekstra een boekje gemaakt: Tuinieren voor vlinders. Vol wetenswaardigheden over vlinders. Wat hebben ze nodig, welke soorten ziet u in de tuin? Met praktische tips voor het inrichten van uw tuin voor vlinders.

Vraag het boekje gratis aan

Begroeiing en beschutting

Zorg voor beschutte plekjes waar vlinders kunnen schuilen Zorg voor beschutte plekjes waar vlinders kunnen schuilen

Grondsoort en ligging

Iedere tuin is anders. Grondsoort en ligging hebben invloed op de keuze van planten. Let erop dat u planten koopt die bij de grondsoort van uw tuin passen.

Beschutte plekjes

Vlinders en andere insecten zijn koudbloedig, warme beschutte plekjes zijn dus belangrijk. Lekker opwarmen uit de wind en in de zon kan bijvoorbeeld in de beschutting van een haag. Kies voor een inheemse heg met meidoorn, vuilboom, wilde appel, kardinaalsmuts, wilde liguster en/of spaanse aak. Waardevolle struiken voor allerlei dieren, vogels en insecten en die tevens veel sierwaarde bezitten.

Uitgebloeide planten laten staan  

Uitgebloeide planten kunt u bijvoorbeeld het beste (deels) laten staan. Ze vormen een overwinteringsplek voor veel insecten. Knip de afgestorven delen pas laat in het voorjaar weg, als de insecten uit hun winterrust zijn ontwaakt

Composthoop

Gooi uw tuinafval niet in de container, maar maak er een composthoop van. Deze kan het beste op een afgelen plekje worden aangelegd. Vermijd dikke lagen van 1 soort, zoals bladeren of grasmaaisel. De composthoop kunt u gebruiken om de tuinplanten waar nodig extra voedsel te geven. Hierdoor brengt u de voedingsstoffen terug naar de planten en verbetert u de structuur van de grond. 

Klimop: dubbelop!

Sommige planten hebben een dubbelfunctie. Klimop biedt nectar in het najaar: vele vlinders, bijen, zweefvliegen en andere insecten zijn er dan te vinden. In de zomer biedt klimop ook nog voedsel voor de rups van het boomblauwtje, die zich te goed doet aan het blad.

Kruidentuintje

Vlinders en bijen zijn gek op bloeiende kruidenhoekjes met rozemarijn, lavendel, kattenkruid, marjolein, tijm, of venkel. Hier is veel nectar te vinden!

Meer tips voor vlinderplanten

Bestrijdingsmiddelen

Gebruik nooit bestrijdingsmiddelen in je tuin! Daarmee doodt je niet alleen vlinders en rupsen, maar ook allerlei andere nuttige dieren zoals lieveheersbeestjes en bijen. 

Wintergroen

Hoewel het een uitdaging is zoveel mogelijk nectarplanten in de tuin te zetten, is ook wintergroen belangrijk. Deze leveren misschien geen voedsel, maar bieden wel de broodnodige beschutting voor insecten, egels en vogels.

Help de vlinders

De Vlinderstichting ontvangt geen structurele subsidie. Donateurs, giften en vrijwilligers maken ons werk mogelijk. Draagt u vlinders een warm hart toe? Steun dan het werk van De Vlinderstichting. Eenmalig of structureel: alle beetjes helpen.

Help mee om vlinders te beschermen

Tuinieren voor vlinders