Robin Utrecht

Antwerpse architectuurstudenten geven tips om energiefactuur te verlagen: "Gebruik warmte van huishoudtoestellen"

Studenten architectuur aan de Universiteit Antwerpen hebben enkele snelle ingrepen bedacht waarmee gezinnen hun energiefactuur fors kunnen verlagen. Dat deden ze op vraag van één van hun docenten. Uit de berekeningen van de studenten blijkt dat de energiekosten met maar liefst 80 procent kunnen dalen, als je de tips volgt. 

De energiecrisis laat zich overal voelen en dat merkten ze ook bij Universiteit Antwerpen. “Ik kreeg de voorbije weken heel veel vragen van mensen over de torenhoge voorschotten op hun energiefactuur”, vertelt lector Johan Van Rompaey. “Het bracht me op het idee om de studenten in het vak "Techniques" een tussentijdse opdracht voor te schotelen: bedenk snelle, eenvoudige ingrepen die de factuur drastisch kunnen verlagen.”

De ideeën die naar voren kwamen stonden in het kader van “net zero energieverbruik”. "Dat betekent dat je alleen nog maar energie gaat gebruiken om te koken of te wassen bijvoorbeeld, maar dus niet meer om je woning te verwarmen", zegt architectuurstudent Helena Hendrickx. "We bedachten makkelijke oplossingen zodat mensen niet meteen hun hele woning extra moeten isoleren."

Laat je huishoudtoestellen draaien als iemand thuis is, want deze geven ook warmte af

Helena Hendrickx, architectuurstudent Universiteit Antwerpen

Enkele concrete tips zijn onder meer om slechts in één ruimte te leven, zodat je maar een ruimte moet verwarmen. Daarbij roepen de studenten op om warmte van huishoudtoestellen te gebruiken. "Laat je toestellen draaien wanneer er iemand thuis is. Zo zet je beter de afwasmachine aan wanneer je aan het koken bent bijvoorbeeld", zegt Helena Hendrickx. Als je woning niet optimaal geïsoleerd is, kan je gebruikmaken van gordijnen en tapijten om de warmte in de lucht te houden in plaats van in de muren of vloeren. Daarnaast kan je ook beter zo veel mogelijk samen in een ruimte zitten. "Mensen stralen ook warmte uit. Dat voel je wel als je in een cafeetje zit en het opeens heel warm wordt. Dat komt door de mensen, niet omdat de verwarming aanstaat."

Volgens een onderzoek van de studenten zou met deze makkelijke ingrepen de energiefactuur tot 80 procent kunnen verlagen. "Je moet vooral slim gebruikmaken van zonne-energie en warmte die je al produceert", besluit de studente.

Alle tips nog eens op een rij:

  • Verwarm de mensen, niet de woning: verwarm jezelf met dikke truien en sokken
  • Woon in één ruimte
  • Als je in grote, open ruimtes woont, deel ze dan op in kleinere ruimtes met zware gordijnen, en hou alle tussendeuren gesloten
  • Kleed je ruimtes aan met thermisch isolerende materialen zoals tapijten en gordijnen, maar ook houten wandbekleding, valse plafonds en kasten isoleren de ruimte
  • Gebruik de zonnewarmte: hou je gordijnen best open als de zon schijnt, om de zonnewarmte via de ramen naar binnen te halen
  • Overdag 19 graden, ’s nachts 16 graden
  • Gebruik de warmte van je toestellen: oven, fornuis, afwasmachine en droogkast geven behoorlijk wat warmte af
  • Hoe meer zielen, hoe meer warmte: je eigen lichaamswarmte en die van anderen helpt om een ruimte te verwarmen

Bron: Universiteit Antwerpen. 

Meest gelezen