Science LinX EVOLVE Noorderzon_PHOTO BY Leoni von Ristok

Leren waar nieuwsgierigheid ontstaat

In het project 'Leren waar nieuwsgierigheid ontstaat' onderzoeken VSC, NEMO en Naturalis, met steun van het ministerie van EZK en het Mondriaan Fonds, hoe we duurzame leerecosystemen kunnen opzetten in Nederland. Op 27 mei 2019 zijn na een jaar intensief onderzoek het inventarisatierapport en key findings gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

Download hier de key findings en het volledige inventarisatierapport.

Buitenschools talenten ontwikkelen op het gebied van wetenschap, natuur en technologie moet in de toekomst net zo vanzelfsprekend worden als talentontwikkeling bij sport en cultuur.

Een lokaal leerecosysteem (zie onder) is enerzijds een samenwerking tussen lokale organisaties, zoals musea, scholen, bibliotheken en jongerencentra. Anderzijds is het leerecosysteem ook de leer- en leefomgeving van het kind, waarin hij/zij uitdagingen vindt en leerroutes bewandelt. Met leerecosystemen kan talent systematisch worden geactiveerd, gestimuleerd, vastgehouden en gekoesterd.

De potentie van lokale leerecosystemen is groot. Wij zetten ons in om leerecosystemen overal in Nederland mogelijk te maken. Naturalis en NEMO organiseren pilots in hun regio. 

Volgende fase
De VSC startte een volgende fase in 'Leren waar nieuwsgierigheid ontstaat'. Via een open call werden projecten uit Groningen, Zwolle, Tilburg en Eindhoven geselecteerd voor nieuwe leerecosystemen in 2020.

Samen met VSC-leden ScienceLinx, Natuurmuseum Brabant, Ontdekfabriek en partner Stadskamer Zwolle zetten we ons in om leerecosystemen op te zetten en talent systematisch activeren, stimuleren en koesteren. Meer over het project 'Samenwerken aan talentontwikkeling in leerecosystemen' vind je hier.