Kuka tekee jatkossa teidänkin äitien ruuat? Elintarvikealan osaajapulan selättäminen vaatii koulutusjärjestelmänkin päivittämistä

Elintarviketeollisuusliiton mukaan ala tarvitsee nopealiikkeistä täsmäkoulutusta sekä koulutuksen järjestäjien ja alan yritysten yhteistyön lisäämistä.

Ruisleipiä tulee leipomon uunilinjalta oransseille muovisille jähdytyshihnoille ja pussitettaviksi.
Alan tehtäviin valmistuu elintarvikealan tutkinnoista vuosittain noin 1 300 henkilöä, joista ammatillisia tutkintoja suorittaa noin 1 000, ammattikorkeakoulututkintoja 200 ja yliopistotutkintoja hieman yli 100 henkilöä. Arkistokuva. Kuva: Siru Paivinen / Yle
Petri Niemi

Elintarviketeollisuus on huolestunut osaajapulasta, joka uhkaa lähivuosina pahentua.

Ala työllistää suoraan noin 40 000 ihmistä, joista moni on jäämässä lähivuosina eläkkeelle.

Johtaja Anne Somer Elintarviketeollisuusliitosta sanoo, että alan yritykset ovat investointi- ja kasvuhaluisia, mutta investointeja on jäänyt tekemättä myös osaajapulan takia.

– Alan yrityksissä halutaan kasvattaa vientiä. Osaavan työvoiman saatavuus ei voi olla kompastuskivi. Tämän lisäksi huoltovarmuudenkin takia osaamistarpeet on turvattava.

Koulutarpeita kartoittaneen tuoreen Hämeen ammattikorkeakoulun selvityksen mukaan elintarvikealan yritysten ja koulutusten järjestäjien on entisestään lisättävä yhteistyötään.

– Pienemmät tutkinnonosat ja täsmäkoulutus kasvattavat merkitystään. Yrityksillä voi olla hyvin erilaisia koulutustarpeita, kun ne kehittyvät ja kasvavat. Toivomme, että koulutuksen järjestäjät pystyvät vastaamaan näihin tarpeisiin, Somer opastaa.

Esimerkiksi Päijät-Hämeessä Koulutuskeskus Salpauksessa alkaa lokakuussa uusi elintarvikkeiden valmistajan koulutus, joka vastaa kasvavaan elintarvikealan osaajien tarpeeseen.

Koulutuksesta voi työllistyä esimerkiksi juomien, jäätelötuotteiden tai suklaatuotteiden valmistajaksi, herkkukeittiön työntekijäksi tai myllytyöntekijäksi.

– Päijät-Hämeessä on paljon erikokoisia elintarvikealan yrityksiä. Vastaamme elintarviketeknologian koulutuksella yritysten tarpeeseen osaavista ammattilaisista, kertoi opetusalapäällikkö Tarja Laaksonen kesäkuussa tiedotteessa.

Mielikuvat ohjaavat vetovoimaa

Elintarviketeollisuuden johtaja Anne Somer sanoo, että alaan liittyvää koulutusta on riittävästi, mutta hakijoita koulutukseen uupuu.

Osaltaan kyse on alan vetovoimatekijöistä.

– Koulutuksen järjestäjät voivat tehdä yhteistyötä yritysten kanssa, että nuorille välittyisi oikeanlainen kuva elintarvikealasta. Alalla tehdään merkityksellistä työtä, turvataan Suomen huoltovarmuutta ja vastataan yhteiskunnallisiin kestävyyshaasteisiin, Somer arvioi.

Työvoimapulan ratkaisemiseksi tarvitaan alan etujärjestön mukaan monia keinoja.

Hallituksen suuntaan lähtee teollisuusliitosta terveisiä, että esimerkiksi työperäinen maahanmuutto on pidettävä riittävällä tasolla ja ammatillisen koulutuksen vaikuttavuusrahoitusta on lisättävä.

Suosittelemme