Aurinkopaneelit pakollisiksi, selvästi lisää merituulta – komissio esitteli jätti-investoinnit, joilla Venäjän energiasta aiotaan eroon

Komissio esitteli keskiviikkona yhteensä 300 miljardin euron investointisuunnitelman, jolla on tarkoitus valmistautua Venäjän hybridisotaan ja irrottautua sen fossiilisesta energiasta.

Grafiikka näyttää EU:n energiamaksut Venäjälle sodan alusta lähtien 18.5. kello 11 mennessä: Kaasu 23,2 miljardia, öljy 27,2 miljardia ja hiili 1,25 miljardia euroa.
EU yrittää korvata venäläistä fossiilista energiaa uusilla energialähteillä. Venäjän hyökkäyksen jälkeen on räätälöity jo viisi pakotepakettia, mutta ne eivät ole toistaiseksi juuri tepsineet energiavirtoihin Venäjältä Eurooppaan. Pitää keksiä uusia keinoja. Kuva: Filip Singer / EPA, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Anna Karismo

Komissio esitteli keskiviikkona yhteensä 300 miljardin euron investointisuunnitelman, jolla on tarkoitus valmistautua Venäjän hybridisotaan ja irrottautua sen fossiilisesta energiasta.

Öljyn ja kaasun tuontikiellot ovat osoittautuneet vaikeiksi, mutta riippuvuutta Venäjän fossiilisista polttoaineista voidaan vähentää myös toista kautta – nimittäin kiihdyttämällä vihreää siirtymää, säästämällä energiaa ja etsimällä uusia kaasun- ja öljyntoimittajia.

Komissio ehdotti keskiviikkona yhteensä 300 miljardin euron investointipakettia, jossa on sekä jäsenmaita velvoittavia toimia että kannustimia. Rahaa halutaan ohjata ennen kaikkea uusiutuvaan energiaan eli aurinko- ja tuulivoimaan.

Kokosimme paketin sisällön viiteen kysymykseen.

1. Miksi aurinkovoima on ykkönen?

Erityisesti aurinkoenergian mutta myös tuulivoimaloiden osuutta komissio haluaa kasvattaa selvästi. Kun niiden osuus sähköstä nykyisin on 35 prosenttia, kahdeksan vuoden kuluttua päästäisiin jo 67 prosenttiin.

– Yli puolet tuosta lisäyksestä tulee katoilta [aurinkokennoista], energiakomissaari Kadri Simson sanoi keskiviikkona.

Auringon osuus energialähteenä aiotaan kaksinkertaistaa jo vuoteen 2025 mennessä. Aurinkoenergian etu on komission mukaan se, että paneeleita voidaan teknisesti asentaa suhteellisen nopeasti.

– Olohuoneessa on kuitenkin norsu, ja se on lupaprosessit, Simson sanoi. Hän viittasi siihen, että luvansaanti tuulivoimaloiden ja aurinkopuistojen pystyttämiseen on saattanut kestää useita vuosia.

Nyt lupavaatimuksia höllennetään, jotta tuuli-investointeja saadaan selvästi lisää. Komission mielestä uusiutuvien energioiden luvituksen pitäisi tulevaisuudessa onnistua alle vuodessa.

Kymmeniä tuulivoimaloita merellä kirkkaana, aurinkoisena päivänä.
Havainnekuva merituulivoimaloista, joita on suunniteltu Belgian Oostenden kaupungin eteen merelle. Belgian merialueilla on jo kahdeksan tuulivoimapuistoa. Maan hallitus haluaa lähes nelinkertaistaa merituulivoiman määrän lähivuosina. Kuva: AOP

Neljä EU:n rantavaltiota eli Saksa, Belgia, Hollanti ja Tanska ilmoittivat keskiviikkona lisäävänsä Pohjanmeren merituulivoimaa tulevina vuosina määrällä, joka vastaa EU:n nykyisen tuulivoimatuotannon kymmenkertaistumista. Tarkoitus on lämmittää 230 miljoonaa kotia lisätuulivoimalla vuonna 2050.

2. Mitä kansalaisilta toivotaan?

Energian säästäminen on toinen komission esityksen kulmakiviä. Komissio innostaa kansalaisia energian säästämiseen erillisellä kampanjalla.

Yritysten ja kansalaisten säästötoimilla voitaisiin kaiken kaikkiaan korvata 13 prosenttia Venäjän kaasusta, öljystä ja kivihiilestä, komissio laskee.

Jos kotitaloudet vähentäisivät lämmitystä, ihmiset ajaisivat taloudellisemmin ja esimerkiksi sammuttaisivat valot huoneista, joissa eivät oleskele, kotitalouksien osuus Venäjä-riippuvuuden poistamisessa voisi komission mukaan olla viisi prosenttia.

3. Miksi Venäjän-tuontia ei vain lopeteta?

EU on rangaissut Venäjää jo viidellä pakotepaketilla, joilla estetään muun muassa maan päättäjiä, oligarkkeja, yrityksiä ja pankkeja toimimasta länsimarkkinoilla. Kivihiilen tuonti kielletään syksystä alkaen.

Nyt neuvottelupöydällä on öljyn tuontikielto, mutta kahden viikon neuvottelut eivät ole tuottaneet vielä tulosta. Raja tulee vastaan öljyn ja kaasun kohdalla, koska osa jäsenmaista on niistä erittäin riippuvaisia.

Energiapakotteet ovat jääneet torsoiksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n pääekonomistin Sanna Kurrosen mielestä.

– Esimerkiksi hiilen viiveellä tuleva tuontikielto on aika merkityksetön Venäjän kannalta eli näyttää, että pakotteista on tällä hetkellä puhti pois, Kurronen sanoo.

Tumma nainen kukkapaidassa hymyilee vienosti kameralle. Takana lukee vihreällä taustalla Eva.
EVA:n Sanna Kurrosen mielestä EU:n kannattaisi ennemmin asettaa Venäjän energialle tuontitulli kuin täyskielto. Näin EU saisi itselleen osan Venäjän energiakaupalla tekemistä voitoista. Tuontitulli saattaakin sisältyä EU:n tuleviin pakotepaketteihin. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Venäjän fossiilisista polttoaineista luopuminen on osoittautunut käytännössä mahdottomaksi lyhyellä aikavälillä. Viidestä eri pakotepaketista on päätetty ripeästi, mutta öljyn tuontikiellon kohdalla tuli raja vastaan.

Öljystä on yritetty sopia jo kaksi viikkoa tuloksetta.

– Jotkut maat ovat esimerkiksi sataprosenttisesti riippuvaisia venäläisestä lämmitysöljystä. Ne ovat tietenkin eri tilanteessa kuin sellaiset, jotka löytävät korvaavia ratkaisuja nopeammin, EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton sanoi Ylen haastattelussa.

Tarvitaan siis toimenpiteitä, joilla nämä maat saavat korvaavia energialähteitä venäläisten tilalle. Esimerkiksi uusien kaasuputkien rakentamiseen tarvitaan tulevina vuosina noin kymmenen miljardia euroa, komissio laskee.

Harmaantunut, silmälasipäinen mies viittilöi käsillään. Hän on pukeutunut tummaan pukuun, taustalla valkoista seinää.
Ranskalainen EU:n sisämarkkina- ja teollisuuskomissaari Thierry Breton vieraili viime viikolla Suomessa. Hänen mukaansa EU-kiristää Venäjän ruuvia pikku hiljaa monin eri tavoin. Loppuvuoden aikana on luvassa yhä uusia toimenpiteitä. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

4. Onko kaikkien pakko osallistua?

Osa komission suunnitelmista olisi jäsenmaille, kansalaisille ja yrityksille pakollisia, osa vapaaehtoisia.

"Energiakatoista" tulisi pakollisia asteittain vuodesta 2025 lähtien. Sekä uusiin asuinrakennuksiin että julkisiin rakennuksiin pitäisi asentaa aurinkopaneelit vuodesta 2029 lähtien.

Kaikkiin uusiin yli 250 neliömetrin julkisiin rakennuksiin aurinkokennot pitäisi asentaa jo vuonna 2025.

Jäsenmaiden pitäisi ohjata talojen rakentamista ja remontointia esimerkiksi niin, että lämpöpumppuja tulisi käyttöön kaksi kertaa nykyistä enemmän.

Komissio korostaa, että päätökset sekä pakotepaketeista että energiasiirtymästä tehdään yhdessä, eikä yhtäkään jäsenmaata jätetä oman onnensa nojaan.

Esimerkiksi mantereen keskellä sijaitsevilla mailla ei ole mahdollisuutta vaihtaa kaasu- tai öljyputkiaan merikuljetuksiin, koska niillä ei ole satamia. Näille maille komissio esittää kahden miljardin euron investointirahoitusta, jotta ne saadaan tyytyväisiksi.

Esimerkiksi Unkari on kuitenkin vaatinut selvästi suurempaa korvaussummaa eli 15–18 miljardia euroa.

Vaalea lyhythiuksinen nainen heilauttaa käsiään EU:n sinikeltaisten lippujen edessä. Hänellä on vaalea jakku, sininen silkkipaita ja vakava ilme.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on käyttänyt alusta asti Venäjän hyökkäyssodasta termiä "Putinin sota". Se aiheuttaa sekaannusta maailman energiamarkkinoilla, ja siksi EU:n pitää kehittää omavaraisuuttaan, von der Leyen sanoi keskiviikkona esitellessään uuden energiapaketin Brysselissä. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

5. Paljonko paketti maksaa?

Investointipaketin hintalappu on yhteensä 300 miljardia euroa tulevina vuosina. Siitä 72 miljardia olisi komission mukaan suoria avustuksia ja 225 miljardia euroa lainaa tuensaajille.

Suurimmat investoinnit eli yli sata miljardia euroa ohjattaisiin uusiutuvien energiamuotojen tuotantoon.

Komissio laskee, että Venäjän fossiilisten polttoaineiden hinta eurooppalaisille veronmaksajille on lähes sata miljardia euroa vuodessa. Tuo hinta säästyisi siis tulevaisuudessa vuosittain, jos venäläisestä energiasta päästään irti.

Suunnitelma aiotaan rahoittaa muun muassa niin, että jäsenmaat suuntaavat koronapandemiaa varten perustetusta elpymisrahastosta saamiaan varoja toimiin, jotka vauhdittavat Venäjän energiasta eroonpääsyä.

Lisäksi elpymisrahastossa on yhä noin 200 miljardia euroa lainoja käyttämättä. Vapauttamalla markkinoille lisää päästökaupan oikeuksia rahaa voitaisiin hankkia markkinoilta 20 miljardia euroa.

Voit keskustella artikkelista torstai-iltaan klo 23:een asti.

Aiheesta lisää:

Venäjän sotakassa kasvaa EU:n öljysaarron alkamista odotellessa – Lähikuukausina boikotti voi satuttaa enemmän EU:ta kuin Putinia

Gasum ennakoi kaasun tulon Venäjältä katkeavan tällä viikolla

EU-komissio haluaa lopettaa Venäjän raakaöljyn toimitukset kokonaan – tuontikielto astuisi voimaan vuoden loppuun mennessä

EU:n kaavailema öljypakote voi näkyä hinnoissa bensapumpulla – öljyn tuontikiellon vaikutus olisi Suomelle kuitenkin pieni

Suosittelemme