Doktorgrad: Fysioterapi viktig ved MS-poliklinikker

Britt Normann disputerer fredag med avhandlingen: “Physiotherapy and professional clinical guidance in an out-patient clinic for people with multiple sclerosis. Body and movement in sense making and professional development».

Publisert Sist oppdatert

Fysioterapi er inkludert i enkelte MS-poliklinikker, hvor spesialist i nevrologisk fysioterapi gjennomfører enkeltkonsultasjoner med pasienten og gir klinisk veiledning til kommunefysioterapeuten som behandler den enkelte pasient. Målet med Normanns doktorgrad var å utvikle kunnskapsbasen for denne tjenesten med utgangspunkt i brukerperspektivet, samt å videreutvikle det teoretiske grunnlaget for nevrologisk fysioterapi.

Avhandlingen inkluderer en spørreundersøkelse blant 72 personer med MS (PmMS) som hadde hatt konsultasjon med fysioterapeut på MS-poliklinikk, observasjon av slike konsultasjoner og kvalitativt intervju med 12 av de 72 deltagerne. Videre er ni kommunefysioterapeuter intervjuet i etterkant av klinisk veiledning.

Resultatene viser høy pasienttilfredshet med fysioterapi uavhengig av funksjonsnivå, alder og kjønn, samt signifikant mindre anstrengelse under gange etter konsultasjonen. Bedringene forstås som forbigående styrking av pasientens mulighet for samhandling med omgivelsene, følelse av eierskap og kontroll over egen bevegelse. Opplevelse av endring, utfylt med fysioterapeutens forklaringer relatert til funksjonelle bevegelser og praktisk veiledning i egentrening, gav pasientene utvidet innsikt i egne muligheter og begrensninger i dagliglivet og i trening.

Deltakelse i bevegelsesanalyse og utforskning av endring hos en kjent pasient fremmet kommunefysioterapeutenes kompetanseutvikling. Tidligere erfaring i nevrologisk fysioterapi synes vesentlig for implementering av råd. Styrking av kommunefysioterapeutenes rolle og gjensidig informasjonsutveksling etterspørres.

Studien tilfører kunnskap om betydningen av kropp og bevegelse for utvikling av innsikt i egne bevegelsesproblemer og muligheter hos PmMS og for kommunefysioterapeuters kompetanseutvikling samt klinisk praksis som læringsarena.

Doktorgradsarbeidet er utført under veiledning av førsteamanuensis Siri Moe, Institutt for helse- og omsorgsfag, professor II Rolf Salvesen, Institutt for klinisk medisin / Nordlandssykehuset og professor II Knut Sørgaard, Institutt for klinisk medisin / Nordlandssykehuset

Tidspunkt og sted for disputasen

Dato/tid: 30. august  2013 kl. 12.15
Sted: Auditorium, 9 etg., Nordlandssykehuset, Bodø

Bedømmelseskomitè

Professor Jonathan Cole, Clinical Neurophysiology, Poole Hospital, England, 1. opponent.

Professor Anne Marit Mengshoel, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo, 2. opponent.

Professor Ellisiv B Mathiesen, Institutt for klinisk medisin, Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø, leder av komité. 

Disputasleder

Førsteamanuensis Gunn Kristin Øberg, Institutt for helse og omsorgsfag, Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø.

Prøveforelesning over oppgitt emne holdes den 30. august kl. 10.15, samme sted:"How may phenomenology enrich clinical practice and research in physiotherapy?"

Powered by Labrador CMS