Retningslinjer for tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i fag- og yrkesopplæringen

DatoFOR-2021-01-26-229
DepartementKunnskapsdepartementet
Ikrafttredelse26.01.2021
EndrerFOR-2020-12-22-3202
Gjelder forNorge
HjemmelStortingets budsjettvedtak
Kunngjort28.01.2021   kl. 14.55
KorttittelRetningslinjer for tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i fag- og yrkesopplæringen

Hjemmel: Fastsatt av Kunnskapsdepartementet 26. januar 2021 til gjennomføring av Stortingets budsjettvedtak.


Kapitteloversikt:

Retningslinjer 22. desember 2020 nr. 3202 for tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i fag- og yrkesopplæringen oppheves 26. januar 2021.

Del I – Tilskuddsordningens innretning

Tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling skal bidra til å øke kompetansen og kvaliteten i videregående skoler, i fylkeskommuner og lærebedrifter. Tilskuddsordningen omfatter Desentralisert ordning for kompetanseutvikling innen yrkesfag. Bakgrunn for ordningen er Meld.St.21 (2016–2017) Lærelyst – tidlig innsats og kvalitet i skolen.

Fag- og yrkesopplæringen inngår også som målgruppe i Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis, vises for øvrig til tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring.

1. Mål for tilskuddsordningen

Sektormålene for skole som er vedtatt av Stortinget i statsbudsjettet, utgjør rammen for bruken av midlene. For ordningen er det et overordnet mål å styrke kunnskap og kompetanse som bidrar til et likeverdig tilbud og fremmer utvikling, læring og trivsel hos alle barn og unge, og sikre at samiske perspektiver blir ivaretatt i barnehage og skole.

Skoleeiere har ansvar for at virksomhetene drives i samsvar med lov- og regelverk, og dette omfatter også et ansvar for å legge til rette for kompetanseutvikling for sine ansatte, jf. opplæringslovens § 10-8. Medbestemmelse skal ivaretas etter hovedavtalens bestemmelser.

1.1. Mål

Mål for tilskuddsordningen er:

Styrket kompetanse i skoler og lærebedrifter ut fra lokale behov.
Langsiktig og styrket samarbeid mellom skole og arbeidsliv.
Gjensidig kompetanseutvikling ved utveksling av kunnskap og erfaring mellom aktørene i fag- og yrkesopplæringen.

1.2. Målgruppe

Målgrupper for kompetansetiltakene i tilskuddsordningen er:

yrkesfaglærere​1 i videregående skoler
instruktører og faglige ledere som gir opplæring i bedrift
prøvenemndsmedlemmer.

Fylkeskommuner kan inkludere andre yrkesgrupper eller aktører i sine tiltak, dersom de finner det hensiktsmessig for kompetansebyggingen lokalt. Dette kan være lærere som underviser i fellesfag på yrkesfag (fellesfaglærere), lærere som underviser på yrkesfag ved fagskoler og avdelingsledere og rådgivere for yrkesfaglige utdanningsprogram.

Private videregående skoler godkjent etter friskoleloven § 2-1 omfattes av ordningen på lik linje med offentlige skoler.

1Yrkesfaglærere vil si lærere som underviser i programfag på yrkesfaglige utdanningsprogram.

2. Kjennetegn på måloppnåelse

Kjennetegn på måloppnåelse gir en beskrivelse av hva som skal legges til grunn for vurdering av måloppnåelse, jf. målformulering i punkt 1.1. Dette er kjennetegn som fylkeskommunene skal rapportere på, jf. krav til rapportering i punkt 10.

Måloppnåelse vurderes gjennom følgende kjennetegn:

Målgruppene har gjennomført kompetanseutviklingstiltak som fremmer kollektiv utvikling, hvor skole- og arbeidsplassbaserte tiltak er prioritert der det er hensiktsmessig.
Tiltakene er forankret i lokale behov, identifisert gjennom lokale prosesser som involverer ansatte i virksomheten.
Samiske perspektiver er ivaretatt i de lokale prioriteringene av kompetansebehov.
Tiltakene er planlagt og gjennomført i samarbeid mellom fylkeskommunen, arbeidslivet og andre tilbydere av kompetanseutvikling.

3. Tildelingskriterier

3.1 Tilskuddsmottaker

Fylkeskommuner skal motta tilskudd gjennom denne tilskuddsordningen. Den årlige rammen for tilskuddsordningen er basert på en fordelingsnøkkel.

Det er opp til fylkeskommunene å velge hvem de nærmere ønsker å samarbeide med om kompetanseutvikling. I den grad fylkeskommuner har behov for kjøp av kompetansetjenester, skal regelverket for offentlige anskaffelser følges.

3.2 Vilkår for å få tilskudd

Tilskuddet skal nyttes av fylkeskommunene til kompetanseutvikling av målgruppen for denne tilskuddsordningen.

4. Kriterier for bruk av tilskuddet

4.1 Samarbeidsforum

Det skal etableres ett samarbeidsforum i hver fylkeskommune. Samarbeidsforumet skal vurdere hvordan lokale behov for kompetanseutvikling kan møtes.

Samarbeidsforumet skal bli enig om en langsiktig plan for prioriterte kompetanseutviklingstiltak, jf. retningslinjenes del II. Samarbeidsforumets kompetanseutviklingsplan skal beskrive:

Hvilke tiltak som skal prioriteres, hvilke målgrupper som skal delta i tiltakene og tiltakenes varighet.
Den andelsmessige disponeringen av midlene mellom fylkeskommunen og de øvrige aktørene, som legges til grunn i videre anskaffelser.
Fylkeskommunenes egenfinansiering (eksempelvis i form av egne midler og/eller en ressursstilling).

Samarbeidsforumets sammensetning

Samarbeidsforumet skal inkludere arbeidslivet (inkl. partene i arbeidslivet lokalt), lærerorganisasjonene, yrkesopplæringsnemnda og relevante tilbydere av kompetanseutvikling.
Private videregående skoler med yrkesfag godkjent etter friskoleloven § 2-1 skal være representert i samarbeidsforumet.
Fylkeskommunen har koordineringsansvar for samarbeidsforum.
Statsforvalteren kan delta i samarbeidsforum som observatør.

Det er opp til fylkeskommunene å vurdere hvilke andre samarbeidspartnere som kan være representert i forumet.

I tillegg til samarbeidsforum kan fylkeskommunene samarbeide i lokale kompetansenettverk, for å sikre god involvering og deltakelse på tvers av videregående skoler, arbeidslivet og andre relevante aktører. Kompetansenettverkene kan gå på tvers av fylkeskommuner, og inkludere andre relevante aktører for å medvirke til god forankring og dialog.

4.2 Kompetanseutviklingstiltak er forankret i lokalt definerte behov

Behovene for kompetanseutvikling skal være basert på lokale analyser og faglig dialog med aktørene i fag- og yrkesopplæringen.
Lokale vurderinger av kompetanseutviklingsbehov skal forankres ved den enkelte skole og lærebedrift på en måte som involverer ansatte i virksomheten.

5. Evaluering

Det gjennomføres nasjonale forskningsbaserte evalueringer av ordningen.

Fylkeskommuner og tilbydere av kompetanseutvikling skal samarbeide om å evaluere kompetansetiltakene og vurdere måloppnåelse, jf. punkt 1 og 2.

Del II – Forvaltning og saksbehandling av ordningen

6. Ansvar for å forvalte tilskuddsordningen

Utdanningsdirektoratet utbetaler midlene til fylkeskommunene gjennom årlige tilskuddsbrev. Midlene tildeles ut fra en fordelingsnøkkel.

Utdanningsdirektoratet har ansvaret for forvaltning av tilskuddsordningen. Det innebærer å formidle overordnede nasjonale intensjoner, rammer og føringer for ordningen.

7. Ansvar for å koordinere samarbeidsforum

Fylkeskommunene har ansvaret for koordinering av samarbeidsforumene. Det innebærer:

Å etablere et samarbeidsforum.
Å sørge for at kriteriene for bruk av tilskuddet er kjent for aktørene i samarbeidsforumet og ev. lokale kompetansenettverk.
Å bidra til samarbeid og sammenheng på tvers av ulike kompetansetiltak, blant annet i tiltak knyttet til Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis.
Å rapportere årlig til Utdanningsdirektoratet.

Andelen av midler disponert til aktører som tilbyr kompetanseutvikling, og den nærmere bruken av midlene, skal være basert på kompetanseutviklingsplanen til samarbeidsforumet og i tråd med intensjonen med tilskuddsordningen. Ved disponering av midler til tilbydere av kompetanseutvikling skal fylkeskommunene følge regelverket for offentlige anskaffelser.

8. Kunngjøring av ordningen

Utdanningsdirektoratet skal gjøre de årlige rammene for tilskuddsordningen kjent.

9. Tilskuddsbrevets innhold

Tilskuddsbrevet skal inneholde:

tilskuddsmottakers navn, organisasjonsnummer, kontonummer og tilskuddsbeløp
formål og hvilke tiltak tilskuddet skal benyttet til
tidsramme
krav til rapportering
juridiske forpliktelser
mulige reaksjonsformer dersom mottaker ikke opptrer i samsvar med forutsetningene for tilskuddet.

10. Utbetaling av tilskuddet

Utbetaling av tilskudd skal foretas i henhold til Utdanningsdirektoratets instruks for økonomiforvaltning. Utdanningsdirektoratet skal tildele midler til fylkeskommunene innen 15. februar.

11. Rapporter fra tilskuddsmottaker

Fylkeskommunene skal rapportere årlig til Utdanningsdirektoratet om hvilke tiltak som er gjennomført, hvordan midlene er brukt og en vurdering av måloppnåelse, jf. punkt 2.

12. Oppfølgings- og kontrollrutiner

Utdanningsdirektoratet skal foreta en formalia- og rimelighetskontroll av rapporter.