Dziesmusvētku ieskaņā t/c "Origo" aicina uz unikālu brīvdabas izstādi

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Sagaidot vispārējo Dziesmu un deju svētku dalībniekus un klausītājus no visiem Latvijas novadiem, t/c "Origo" aicina apmeklēt unikālu lielformāta brīvdabas izstādi "Zeme, kas dzied. Ceļā uz filmu", kurā aizraujošā veidā izklāstīti vēsturiski notikumi, kas veicināja latviešu dziedāšanas svētku tradīcijas dzimšanu. Taču ne tikai – izstāde piedāvā ielūkoties arī topošās vēsturiskās spēlfilmas "Zeme, kas dzied" filmēšanas aizkulisēs. Tā izveidota laikā, kad Latvijā tiek svinēta Dziesmusvētku kustības simtpiecdesmitgade, sniedzot iespēju svētku dalībniekiem un apmeklētājiem Rīgas centrā baudīt ekspozīciju, kas atgādina – Latvija tiešām ir "Zeme, kas dzied"!

Foto: Publicitātes foto

“Viens no t/c "Origo" ilgtspējas stratēģijas mērķiem ir kultūras ilgtspējas atbalsts, ne tikai veicinot tās norišu pieejamību sabiedrībā, bet arī saglabājot Latvijas valstij nozīmīgas kultūrvēsturiskas vērtības. Tā nav nejaušība, ka tirdzniecības centrs "Origo" jau vairākkārt iesaistījies aktivitātēs, kas popularizē Dziesmusvētku kustību, atvēlot brīvdabas izstāžu telpu ekspozīcijām, bet laukumu - skanīgiem pasākumiem. Tieši šajā laukumā pirms 150 gadiem – 1873. gadā – korus no Vidzemes un Kurzemes sagaidīja pirmo dziedāšanas svētku organizētāju norīkotie latviešu studenti, kuru uzdevums bija svētku dalībniekus pavadīt uz Rīgas Latviešu biedrības namu, kur risinājās pirmā svētku atklāšanas ceremonija”, akcentējot laukuma vēsturisko nozīmību teic SIA “Linstow Baltic” un multifunkcionālā centra “Origo” komercdirektore Evija Majevska.

Foto: Publicitātes foto

Izstāde "Zeme, kas dzied. Ceļā uz filmu" vēstī par vēsturiskām personībām un notikumiem, likumsakarībām un cēloņiem, kas lika pamatus 1873. gada pirmajiem dziedāšanas svētkiem un Dziesmusvētku tradīcijai. Tā arī iepazīstina ar topošo filmu, kuras pirmizrāde gaidāma šī gada rudenī.

Foto: Publicitātes foto

Lielformāta ārtelpas ekspozīcija "Zeme, kas dzied. Ceļā uz filmu" ir nozīmīgs papildinājums XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku programmai. Tā kalpo arī kā atgādinājums un iedrošinājums – ikkatra no šodienas idejām var tapt par tradīciju Latvijas nākotnes paaudzēm!

Ārtelpas izstādi sadarbībā ar t/c "Origo" organizē biedrība "Nameyse" . Par izstādes vēsturisko saturu parūpējušies vēsturniece Vita Zelče, muzikoloģe Ilze Šarkovska-Liepiņa un filmas scenārija līdzautors, publicists Dainis Īvāns. Tajā iekļauti materiāli no Latvijas Valsts kinofotofono dokumentu arhīva, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, Rīgas Arhitektūras muzeja, kā arī izmantots Egila Zirņa pētījums "Rīgas Latviešu biedrība trijos gadsimtos". Izstādes sastādītāji – Sandra Strapcāne, Linda Krūkle un Māris Martinsons, dizainu radījis Kārlis Dovnorovičs.

Izstāde pieejama ikvienam interesentam līdz pat Latvijas skanīgās vasaras beigām bez maksas. Tāpat ikviens izstādes apmeklētājs aicināts dalīties ar savu īpašo, vēl neizstāstīto Dziesmusvētku stāstu, publicējot to Facebook vai Instagram platformās un lietojot tēmturi #origodzsvstasti. Šie stāsti piedalās t/c "Origo" dāvanu karšu izlozē!

Par vēsturisko spēlfilmu "Zeme, kas dzied"

Vēsturiskā spēlfilma "Zeme, kas dzied" vēstī par pirmo dziedāšanas svētku tapšanu 1873. gadā. Tās pirmizrāde gaidāma šī gada novembrī, ieskandinot Latvijas valsts svētku mēnesi.

Filmas "Zeme, kas dzied" tēlos iedzīvojas Vilis Daudziņš, Andris Bulis, Ainārs Ančevskis, Andris Keišs, Ģirts Ķesteris, Nauris Brikmanis, Marta Lovisa Jančevska, operdziedātāja Marina Rebeka, kā arī aktieri no Lietuvas, Igaunijas un Polijas. Filmas režisors ir Māris Martinsons, operators – Jānis Jurkovskis, scenāriju veidojuši režisors kopā ar Atmodas laika aktīvistu un žurnālistu Daini Īvānu. Komponists – Jēkabs Jančevskis, mākslinieks Mārtiņš Kalseris, kostīmus veido Katrīna Liepa, grima māksliniece – Beata Rjabovska. Filma top studijā "K Films", producente – Linda Krūkle.

Filmu atbalsta Latvijas Nacionālais kino centrs un Latvijas Nacionālais kultūras centrs, filmas tehnoloģiju partneris ir SIA "Latvijas Mobilais Telefons". Informatīvie atbalstītāji – Jauns.lv un t/c "Origo".

Par t/c Origo lielformāta ārtelpas ekspozīciju

Lielformāta brīvdabas izstāde laukumā pie "Origo" ir centru papildinošs, unikāls un visu diennakti izgaismots pilsētvides objekts, kuru ikviens interesents var apmeklēt sev ērtā laikā. 450 m2 plašā lielformāta ārtelpas izstāžu telpa ir "Linstow Baltic" dāvinājums sabiedrībai ar mērķi veicināt mākslas pieejamību publiskajā telpā. Tā jau vairāk nekā desmit gadus paplašina Rīgas kultūras telpu, ik gadu t/c "Origo" apmeklētājiem, Rīgas iedzīvotājiem un viesiem piedāvājot dažādas tematiskās ekspozīcijas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu